avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune,mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune,mostenire

Buna ziua
Poate ma invatati cum trebuie procedat.In aprilie 2009 a murit socrul meu,soacra traieste.Sotia este unica mostenitoare .
Trebuie sa fac vreun act intre noi si soacra?Este vorba de un apartament si aprox. 3 ha de vita de vie
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:41, 18 August 2009
Daca soarca traieste sotia Dvs. nu este unica mostenitoare (va rog sa ma scuzati pentru formularea precedenta), ci ea mosteneste impreuna cu soacra Dvs. Nu trebuie sa faceti nici un act, dar trebuie sa va prezentati la un birou notarial unde se va rezolva succesiunea.

In mod normal masa succesorala se va imparti in mod egal intre sotia Dvs. si mama dansei (coproprietate 1/2 - 1/2), dar exista posibilitatea de a renunta la mostenire (de exemplu soacra renunta la partea ei din apartament si-si rezerva dreptul viager de abitatie etc). Trebuie sa va intelegeti cum doriti sa faceti, iar notarul va stie exact, ce se cum trebuie formulat.

Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
ContSters77883, utilizator
In conditiile aratate de d-voastra mostenitorii socrului sunt:sotia supravetuitoare si sotia d-voastra(in cazul in care nu mai sunt alti frati, surori ori alti mostenitori).
In functie de ce doriti sa faceti veti gasi si solutiile, dar numai la notar.
Miklos, mostenirea legala inseamna ca se va imparti intre sotia supravietuitoare si fiica, dar nu egal.
Cotele sunt de 1/4 pentru sotie si 3/4 pentru fiica din averea lasata de derfunct (atentie, nu din intreaga avere comuna a sotilor, ci numai din partea lui).
Scuze pentru raspunsul gresit. Informatia a provenit de la un caz foarte similar, la care am asistat la rude. M-am amintit eu de cele 1/4 si 3/4 de la examenul de Succesiuni, dar am ales sa urmaresc experienta mea practica, in care probabil era vorba de o mostenire testamentara (sau eu nu am fost suficient de atent ...).

In viitor am sa incerc sa vorbesc mai putine ineptii ...
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
ContSters77883, utilizator
AVLIL a scris:

Miklos, mostenirea legala inseamna ca se va imparti intre sotia supravietuitoare si fiica, dar nu egal.
Cotele sunt de 1/4 pentru sotie si 3/4 pentru fiica din averea lasata de derfunct (atentie, nu din intreaga avere comuna a sotilor, ci numai din partea lui).

Cel mai corect raspuns dle.Miklos!
Soacra dvs are din start jumatate din bunurile comune deci mostenirea se va dezbate asupra bunurilor sotului !=D>
Dvs ati vrut sa spuneti ca sotia dvs este unicul copil dar asta nu inseamna ca o inlatura de la mostenire pe mama ei!B-)

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta ... myinfo myinfo Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta cu care am avut o fiica. Cum locuiesc in strainatate, toate demersurile le-am facut la ... (vezi toată discuția)