avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie cu adeverinta de la facultate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie cu adeverinta de la facultate

buna tuturor,
va rog putina atentie si pentru mine,
am iesit la pensie in noiembrie 2014, am depus dosarul cu documentele solicitate, inclusiv copie dupa diploma de facultate,
dupa sudierea dosarului, in aceeasi luna, am primit o scrisoare ca mai trebuie sa aduc o adeverinta, de la un loc de munca pentru a completa ceva necesar conform legii, am dus adeverinta si au spus ca este ok.
Nu mi s-a cerut ADEVERINTA DE LA FACULTATE, pe langa diploma depusa la dosar, cu toate ca s-a verifica dosarul.
Dupa cca 8 luni am depus o scrisoare la Casa jud. de pensii prin care am solicitat sa-mi spuna daca au luat in considerare diploma de la facultate de 5 ani, si adeverintele de acord global de la locul de munca, pentru ca mi s-a parut valoarea pensiei mica.
Am primit raspuns ca nu au luat in considerare, ca trebuie sa prezint o adeverinta separat de diploma, de la facultate iar pentru acord global trebuie sa fac actiune in instanta.
Eu am fost plecata in strainatate, in luna mai 2016 am depus adeverinta de la facultate la casa de pensii, iar pentru acord global urmeaza sa fac actiune in instanta.
Luna aceasta am primit scrisoare- decizia cu recalcularea pensiei, cu anii de facultate, dar, numai din luna mai 2016, cu toate ca eu am iesit la pensie in noiembrie 2014.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect, daca nu trebuia sa mi se recalculeze toate drepturile la pensie din noiembrie 2014, pentru ca eu am depus dosarul asa cum mi s-a cerut.
va multumesc !!!


Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:30, 29 Iunie 2016
revin cu intrebarea ::se primeste retroactiv banii aferenti recalcularii pensiei, dupa 2 ani, in cazul in care nu am stiut ca trebuie sa prezint adeverinta de la facultate,
mi-au primit dosarul cu diploma si nu mi-au spus ca trebuie sa duc si o adeverinta de la facultate, ??
este cazul sa mai fac actiune in instanta ??
multumesc,
Daca se emitea decizie de revizuire in baza documentelor existente la dosar atunci diferentele se acordau din noiembrie 2014 (legea 263/2010 art.107(1) si (2)
Depunand alt(e)document(e) (adeverinta) atunci diferentele se acorda incepand cu luna urmatoare (legea 263/201 art.107(3) si (5)

Legea 263/2010

Articolul 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
multumesc !!
dar, am o mare nemultumire, pentru ca nu am fost atenta,
am crezut ca daca am depus diploma este ok,
cei de la casa de pensii au stiut sa-mi ceara diverse adeverinte,
dar adeverinta de la facultate nu mi-au cerut,

multumesc !!
H.G.257/2011
Art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:

-diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroactiv! ranedo ranedo Buna ziua! In anul 2007, am primit Decizia de pensionare pentru invaliditate,cand am depus pentru calcularea acesteia ,ceea ce mi sa cerut ,doar Cartea ... (vezi toată discuția)
Pot deschide proces? dorel13 dorel13 daca o persoana a iesit mai de mult timp la pensie si nu i s-a calculat toti anii lucrati in gr. 2 de munca ci doar cativa ani, si, acea persoana nu a facut ... (vezi toată discuția)
Pensia mamei mele ContSters278009 ContSters278009 Am trimis la casa de pensii judeteana, adeverinte si cerere de recalculare a pensiei mamei mele in varsta de 70 de ani, deoarece am studiat buletinul de calcul ... (vezi toată discuția)