avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pot deschide proces?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pot deschide proces?

daca o persoana a iesit mai de mult timp la pensie si nu i s-a calculat toti anii lucrati in gr. 2 de munca ci doar cativa ani, si, acea persoana nu a facut contestatie atunci la decizia de pensionare(pt. ca nu a stiut si a aflat abia acum), poate sa deschida proces acum si sa-si ceara dreptul sa i se treaca toti anii lucrati in gr. 2 de munca. Mentionez ca nu a avut anii de gr. 2 trecuti in cartea de munca ci a avut adeverinte. Si acum, dupa atatia ani a mai luat o adeverinta pt. gr 2 de munca pt. inca 8 luni pe care tb sa o depuna.
Cel mai recent răspuns: dorel13 , utilizator 14:57, 9 Martie 2017
Pentru ceea ce a fost in dosar si nu s-a luat in consideratie trebuie facuta o cerere de revizuire in baza art.107(1) si (2) din legea 263/2010.
Articolul 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

Pentru adeverinta pe care urmeaza sa o depuna trebuie facuta o cerere de recalculare in baza art.107(3) din legea 263/2010

Articolul 107(3) si (5)
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(5) Sumele in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

Dupa ce primiti deciziile de revizuire si de recalculare (admitere sau respingere)daca sunteti nemultumiti puteti deschide actiune in instanta.
Multumesc frumos pt. raspunsul prompt, dar , observ ca in art 107(2) se face referire la termenul de prescriptie. Ei bine, daca in urma deciziei pe care a primit-o nu s-a facut contestatie in termenul care era trecut in decizie si au trecut 7-8 ani de atunci, mai ai dreptul sa ceri modificari la casa de pensii? Acolo, la casa de pensii i s-a spus ca nu mai se poate face nimic, nu se mai poate recalcula deoarece nu a facut contestatia in termen. Tocmai de aceea am intrebat daca se poate cere in instanta. Sa-nteleg ca m-au mintit cei de la casa de pensii? Si in acest caz ce sa fac?
Revizuirea in baza art.107(1) nu are nicio legatura cu termenul general de prescriptie.
Revizuirea se poate cere oricad se doreste daca se constata nereguli in calculul pensiei.
Plata drepturilor restante se face in termenul general de prescriptie.
Eu v-am spus ce a veti de facut.
Depuneti cerere de revizuire si de recalculare.
Am inteles. Multumesc din inima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie dorel13 dorel13 Un cetatean care nu se pricepe la legi, s-a pensionat anticipat, i s-au trecut 17 ani in grupa 2 de munca in loc de 25 de ani. Nu a facut contestatie la ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie /venit brut viorelk viorelk Buna ziua, Conform Legii 263/2010 pentru calculul punctajului lunar se foloseste venitul brut lunar. In cazul in care nu s-a folosit acest venit, se poate ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie Statescu Statescu Buna seara! Am iesit la pensie ( limita de varsta ) incepand cu 19.07.2013. Desi am inceput cu mult inainte de aceasta data sa adun toate actele necesare, ... (vezi toată discuția)