avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... La care instanta trebuie sa introduc cererea de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

La care instanta trebuie sa introduc cererea de chemare in judecata?

Buna dimineata
Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala cu sediul in orasul X urmeaza sa inregistreze o actiune civila -litigiu de munca,avand ca obiect plata nedatorata, in contradictoriu cu un angajat al sau care are domiciliul in orasul Y ,unde urmeaza societatea sa inregistreze actiunea la instanta in raza careia are sediul sau la instanta in raza careia are domiciliul angajatul.
Un alt aspect daca suma este aprox. 4000 lei este competenta Judecatoria sau Tribunalul avand in vedere ca este un litigiu de munca. Va rog mult daca se poate sa imi spuneti un punct de vedere
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 10:47, 24 Iunie 2016
Daca societatea introduce actiunea, competenta pentru solutionare este instanta din orasul angajatului Y.
Nu se aplica prevederile art. 210 C. muncii, avand in vedere ca este un litigiu de munca ? Nu se adreseaza la Tribunalul in a carei circumscriptie isi are domiciliul/sediul reclamantul?
art. 210 Legea nr. 62/2011
Este litigiu de munca, competent material este tribunalul (nu judecatoria) indiferent de valoarea litigiului.
Teritorial, aveti competenta alternativa, fie pe legea dialogului social, 62/201 (locul de munca), fie pe codul muncii, legea 53/2003 (domiciliul / resedinta salariatului). Puteti alege unde mergeti dintre cele 2 variante, in caz ca ele nu sunt acealsi lucru, respectiv nu duc la acelasi judet.
Multumesc mult pentru raspuns.
In acest caz o sa inregistrez actiunea la Tribunalul in a carui circumscriptie se afla sediul societatii reclamante (respectiv a punctului de lucru al carei angajat este paratul)conform prevederilor art. 269 (2) C. muncii si nu la instanta de domiciliu a paratului (care se afla in alt oras) E in regula ?

Alte discuții în legătură

Unde depun actiunea ? chitoiu chitoiu Servus tuturor. Carei instante ma adresez pentru a chema in judecata firma la care am lucrat , la cea unde domiciliez eu ,sau la cea de resedinta al paratei , ... (vezi toată discuția)
Unde pot depune actiunea chitoiu chitoiu Buna ziua tuturor. Unde trebuie depusa cererea de chemare in judecata , avand in vedere ca societatea ce vreau sa o actionez in judecata are sediul in alt ... (vezi toată discuția)
Deschidere proces in oras resedinta al angajatului sau al angajatorului ? arakys arakys Va salut! Avem urmatoarea situatie: angajatul are resedinta in jud. X iar angajatorul este din jud. Y. Angajatul hotaraste sa deschida proces pe litigiu de ... (vezi toată discuția)