mergeti cu atelela notar sau la un avocat, caci din ce ne relatati nu prea se intelege nimic. Ati cumparat dar detineti si prin mostenire? este greu de descifrat. Celmai bie mergeti cu actele lao consultatie sau expuneti problema mai clar.
Oricum orice bun dobandit in timpul casatoriei, in afara de mostenire si donatii facute exclusiv unuia dintre soti, sunt bunuri comune, care la divort intra in masa partajabila.
Cred ca ati facut un partaj cu sora si mama dvs dupa succesiunea tatalui si ati dat o sulta mamei si sorei....sulta care cred ca s-a achitat dintr un imprumut bancar....
cred ca asta ati vrut sa spuneti...cred ca nu se intelege absolut nimic.
partea de mostenire va apartine, partea cumparata- se imparte potrivit contributiei. In cazul in care va intelegeti sa lasati bunul sotului, si acesta sa plateasca, e perfect! In acest caz, mergeti la un notar!
deci sa reluam, ati cumparat cu sotul dvs cotele din apartament detinute de mama si de sora dvs, pretul fiind achitat si din credit bancar, contractat de sot si de dvs ca si codebitor. Iar o alta cota parte din apartament va apartine ca bun propriu din mostenire.
Probabil 13/16 ati cumparat cu sotul-nun comun si 3/16 aveti mostenire- bun propriu.
Acum trebuie sa faceti partaj, sa lichidati regimul matrimonial al comunitatii legale , sa va stabiliti pentru cota parte detinuta in comun de ambii ce contributie ati avut, apoi dvs dava doriti sa ramaneti cu apartamentul ii veti da o sulta, ramanand si cu creditul ipotecar daca nu l-ati achitat.
Operatiunea fireasca este partajul nu vanzarea.
Daca inca mai aveti credit pentru orice fel de operatiune partaj, vanzare, va trebuie acordul bancii.
Mergeti la notar cu hot de divort/certificat de divort, actele de proprietate (certificat mostenitor, contract de vanzare si contract ipoteca, incheierea de intabulare, acordul bancii daca mai aveti credit inca de platit, daca nu declaratia de radiere a ipotecii data de banca, certificate fiscale pe bunul imobil), stabiliti cu sotul dvs ce sulta (bani) doreste in schimbul cotei parti detinute. Notarul va va informa daca mai este cazul si de alte acte care ar trebui aduse, adeverinta asoc de proprietari de exemplu,chitantele ca ati platit utilitatilela zi, carti de identitate.
Partajul este scutit de impozit. Vnazarea nu .