Se da urmatoarea speta:
Istoric:
Conform art. 7 pct. a din Legea nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor: "Art. 7.
Regulile privind durata concediului de odihnă, inclusiv a concediului de odihnă suplimentar, cuantumul indemnizaţiei cuvenite, programarea, efectuarea, întreruperea şi amînarea concediului de odihnă, precum şi compensarea în bani a concediului neefectuat se stabilesc, în limitele şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi, prin:
a) hotărîre a Guvernului, pentru salariaţii din administraţia publică, regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare;
b) regulamente, pentru salariaţii din justiţie, procuratură şi alte organe de stat."
Asa apare, cateva luni mai tarziu, Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.
Legea 53/2003 privind Codul muncii, republicata, actualizata - abroga in totalitate Legea 6/1992 (art. 281 alin. 2) dar nu si HG 250/1992.
Intrebari:
1. Mai poate produce efecte HG 250/1992 avand in vedere principiile de drept: "Lex superior derogat legi inferiori" si "Lex posterior derogat legi priori"?
2. Prevederile art. 7 HG 250/1992: "Art. 7.
(1) Pe durata concediului de odihnă, salariaţii au dreptul la o indemnizaţie calculată în raport cu numărul de zile de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază, sporului de vechime şi, după caz, indemnizaţiei pentru funcţia de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu de odihnă.
(2) Media zilnică a veniturilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte în raport cu numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună în care se efectuează zilele de concediu.
(3) Pentru salariaţii încadraţi cu fracţiuni de normă, indemnizaţia de concediu de odihnă se calculează avându-se în vedere veniturile prevăzute la alin. (1), cuvenite pentru fracţiunea sau fracţiunile de normă care se iau în calcul.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplică şi în cazul efectuării concediului restant din anul 1991.
(5) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte cu cel puţin 5 zile înaintea plecării în concediu."
iar art. 150 Codul muncii: "Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu."
avand in vedere ca cele doua dispozitii sunt concurente (in acceptiunea mea) - care din cele doua articole ar trebui aplicat, intr-o institutie a administratie publice centrale?
3. Consider ca nu se poate aplica principiul "Lex specialis derogat legi generali" deoarece in cazul de fata nu discutam de norme de acelasi rang!
In speranta unor raspunsuri prompte, va multumesc anticipat.
Toate cele bune.
HG 250 / 1992 nu a fost abrogata, pentru ca Legea 284/2010, actualizata - in CAP. I
B. Reglementări specifice personalului didactic din învăţământ, la Art. 11 stipuleaza foarte clar:
"Personalul didactic beneficiază de dreptul la concediu de odihnă, potrivit art. 103 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, primind o indemnizaţie de concediu de odihnă calculată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare."
Avand in vedere cele mai susmentionate - numai pentru personalul didactic din invatamant, se calculeaza indemnizatia de concediu de odihna conform prevederilor art 7 din HG 250/1992.
Pentru toate celelalte categorii de personal platit din fonduri publice - consider ca, indemnizatia de concediu se calculeaza conform art. 150 Codul Muncii, republicat, actualizat.