avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare senzor gaz si electrovalva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare senzor gaz si electrovalva

Buna ziua,
Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de gaz in fiecare apartament.
Este obligatorie instalarea acestor echipamente in toate apartamentele?
Ce se intampla daca refuzam instalarea lor?

Multumesc.

Electrovalva se monteaza inainte de robinet. Senzorul se monteaza de obicei mai jos de aragaz, undeva unde este acccesibil, pentru ca da, declanseaza si fals din cand in cand, la diverse mirosuri puternice sau cand sunt pene de curent (sau fluctuatii mari de tensiune).

Pentru restul, celelalte probleme, aveti dreptate, ar trebui montate electrovalvele in afara apartamentului, pe conducta de alimentare individuala. Atunci acopera orice scurgere din apartament si nici nu risti ca electrovalva sa iti arunce casa in aer...

SI mai este o varianta tehnica, se poate pune electrovalva pe coloana si cate un senzor in serie in fiecare din apartamentele de pe coloana respectiva, dar se poate doar pentru maximum 4 etaje. Si atunci sunt si in afara apartamentului, si e si ceva mai ieftin decat montarea individuala.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
Adriantot, moderator
Eu revin la propunerea mea care mi se pare cea mai fezabila si corecta din punct de vedere tehnic. Compania de distributie a gazelor naturale sa puna pe banii ei (la RADET s-au putut pune contoarele si aparatele de masurare a caldurii pentru fiecare abonat in parte) coloana principala pe spatiul comun al scarii si de la fiecare etaj sa se duca la fiecare apartament de pe palierul respectiv. Atunci se poate pune electrovalva in apara apartamentului si senzorul in apartament. Pentru ei costurile nu ar fi asa de mari mai ales ca se pot accesa si fonduri europene si la nivelul lor problema este mult mai facila decat luate individual pe fiecare asociatie si care nu va raspunde deloc scopului pentru care ar fi montate (daca se face pe structura actuala).
~ Conținut șters la cerere ~
Va rog frumos, eu nu reusesc sa ma lamuresc. Unde anume scrie ca in cazul raportarii unei avarii la un apartament, este necesar sa se verifice instalatiile TUTUROR consumatorilor de pe scara? Am citit Ord. 179/2015 si..degeaba! Nu sunt jurist, probabil ca imi scapa mie ceva. Va rog frumos, spuneti-mi ce art. se refera la obligatia de a se verifica instalatiile TUTUROR consumatorilor de pe scara? Multumesc !! ps. intreb ptr ca tocmai am"patit" ceva similar la cealalta scara a blocului in care locuiesc.
Nu exista niciun articol de lege care sa prevada asa ceva deoarece legiutorii au avut in vedere numai afacerilor si castigurile lor fara a lua in considerare problemele pe care le creeaza celor care locuiesc in blocurile care au teava de gaze ,,din bucatarie in bucatarie". Sa imi spuna mie cineva daca prin montarea acestei electrovalve (insasi denumirea de electrovalva - foloseste energie electrica pentru anclansarea ei) nu creste pericolul si mai mare de explozie in cazul scaparilor de gaze. Explozia gazelor se face cand de apasa pe un comutato pentru aprinderea luminii, care, prin declansarea lui, produce si o scanteie, care in aceste cazuri este fatala. Oare aceasta electrovalva nu functioneaza la fel? Nu mai vorbesc de amplasarea ei (langa robinetul de gaz care se afla in imediata apropiere a aragazului (aproape toate au aprinzatoare electrice bazate pe scanteie).Inca o data aceasta lege este data NUMAI pentru samsarii care deja isi freaca maiinile de castigurile care le vor veni. Cat despre utilitatea lor, montate in astfel de conditii, este apropae NULA.

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate? montecassino montecassino Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au ... (vezi toată discuția)