avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Garda de mediu, abuz sau nu?
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Garda de mediu, abuz sau nu?

Buna ziua , astazi am avut un control la domicilui de la Garda de mediu pe motiv ca am cateva masini in curte si ca sunt banuit ca desfasor activitati cu ele si (erau o domna si un domn s-au prezentat ca sunt de la mediu)doamna m-a citat ca sa imi deia amenda 1000 lei ca nu am autorizatie, mentionez ca sunt masinile mele nu am firma si nu desfasor nici o activitate cu ele . doamna a intrat in curtea mea fara mandat si Nu a facut poze Dar m-a citat... va rog sa ma ajutati si sa imi ziceti ce pot sa fac in aceasta situatie cand ma prezint la conform citatie la sediul lor ,dar mi se pare a fi un ABUZ !!
Buna ziua,

Din ce spuneti dumneavoastra, pare sa fie un abuz, insa trebuie vazut procesul verbal prin care s-a stabilit amenda si deci contraventia, pentru a vedea exact ce fapte au fost retinute si in baza carei legi.


inca nu am un proces verbal sau amenda aceasta urmand sa fie stabilita dupa prezentarea conform citatie, ei au venit cu politia economica pe baza investigatiei operatiunilor de la o fima de curierat, dar nici acolo nu au avut mandat de la procuror au obtinut datele mele doar asa in lipsa de cunoastere a legii de catre doamna de la sediu, politia economica a luat datele destinatarilor i-a sunat ...avea acces fara mandat de la procuror sa faca toate aceste lucruri, nu mi-au spus nici cine mi-a facut reclamatie au refuzat dar stiu ca este un drept sa stiu, va rog sa imi spuneti un articol o lege in legatura cu aceasta situatii care au incalcat-o ei de au avut acces la acele informatii si de au intrat in curte fara drept ! va rog sa ma ajutati!
Din faptele descrise de dumneavoastra, a avut loc o inspectie a Gardei de mediu, personalul Gardei mediu fiind însoţit obligatoriu la acţiunile de inspecţie şi control cu grad sporit de periculozitate de ofiţeri, agenţi şi subofiţeri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sau de membri ai subunităţilor specializate de intervenţie rapidă ale poliţiei ori de jandarmi.

Aceasta nu inseamna ca era vorba neaparat de un grad sporit de periculozitate, insa exista posibilitatea ca inspectorii sa nu fi dorit sa riste vreun incident.

Deci, pentru acest motiv ar fi fost prezente organele de politie. Din ce ati descris pana acum, inspectia nu a fost organizata de organele de politie, deci nu aveau de ce sa va prezinte vreun mandat de perchezitie, cel mult un ordin de serviciu si.sau ordin de deplasare.

Cu privire la solicitarea unui articol de lege va redau art. 159 din Codul de procedura penala, insa din descrierea faptelor, nu pare sa fie aplicabil pentru motivele mai sus enuntate:

Art. 159: Efectuarea percheziţiei domiciliare

(1)Mandatul de percheziţie se comunică procurorului, care ia măsuri pentru executarea acestuia.
(2)Percheziţia se efectuează de procuror sau de organul de cercetare penală, însoţit, după caz, de lucrători operativi.
(3)Percheziţia domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepţia infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră.
(4)În cazul în care este necesar, organele judiciare pot restricţiona libertatea de mişcare a persoanelor prezente sau accesul altor persoane în locul unde se efectuează percheziţia, pe durata efectuării acesteia.
(5)Înainte de începerea percheziţiei, organul judiciar se legitimează şi înmânează o copie a mandatului emis de judecător persoanei la care se va efectua percheziţia, reprezentantului acesteia sau unui membru al familiei, iar în lipsă, oricărei alte persoane cu capacitate deplină de exerciţiu care cunoaşte persoana la care se va efectua percheziţia şi, dacă este cazul, custodelui.
(6)În cazul percheziţiei efectuate la sediul unei persoane juridice, mandatul de percheziţie se înmânează reprezentantului acesteia sau, în lipsa reprezentantului, oricărei alte persoane cu capacitate deplină de exerciţiu care se află în sediu ori este angajat al persoanei juridice respective.
(7)În cazul în care efectuarea percheziţiei este extinsă în locuinţele învecinate în condiţiile art. 158 alin. (3), persoanele din aceste spaţii vor fi înştiinţate cu privire la extinderea efectuării percheziţiei.
(8)Persoanelor prevăzute la alin. (5) şi (6) li se solicită, înainte de începerea percheziţiei, predarea de bunăvoie a persoanelor sau a obiectelor căutate. Percheziţia nu se mai efectuează dacă persoanele sau obiectele indicate în mandat sunt predate.
(9)Persoanelor prevăzute la alin. (5) şi (6) li se aduce la cunoştinţă că au dreptul ca la efectuarea percheziţiei să participe un avocat. Dacă se solicită prezenţa unui avocat, începerea percheziţiei este amânată până la sosirea acestuia, dar nu mai mult de două ore de la momentul la care acest drept este comunicat, luându-se măsuri de conservare a locului ce urmează a fi percheziţionat. În cazuri excepţionale, ce impun efectuarea percheziţiei de urgenţă, sau în cazul în care avocatul nu poate fi contactat, percheziţia poate începe şi înainte de expirarea termenului de două ore.
(10)De asemenea, persoanei percheziţionate i se va permite să fie asistată ori reprezentată de o persoană de încredere.
(11)Când persoana la care se face percheziţia este reţinută ori arestată, va fi adusă la percheziţie. În cazul în care nu poate fi adusă, ridicarea de obiecte şi înscrisuri, precum şi percheziţia domiciliară se fac în prezenţa unui reprezentant ori martor asistent.
(12)Organul judiciar care efectuează percheziţia are dreptul să deschidă, prin folosirea forţei, încăperile, spaţiile, mobilierul şi alte obiecte în care s-ar putea găsi obiectele, înscrisurile, urmele infracţiunii sau persoanele căutate, în cazul în care posesorul acestora nu este prezent sau nu doreşte să le deschidă de bunăvoie. La deschiderea acestora, organele judiciare ce efectuează percheziţia trebuie să evite daunele nejustificate.
(13)Organul judiciar este obligat să se limiteze la ridicarea numai a obiectelor şi înscrisurilor care au legătură cu fapta pentru care se efectuează urmărirea penală. Obiectele sau înscrisurile a căror circulaţie ori deţinere este interzisă sau în privinţa cărora există suspiciunea că pot avea o legătură cu săvârşirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu se ridică întotdeauna.
(14)În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:
a)când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;
b)dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;
c)dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii.
(15)În cazul în care în spaţiul unde urmează a fi efectuată percheziţia nu se află nicio persoană, aceasta se efectuează în prezenţa unui martor asistent.
(16)În cazurile prevăzute la alin. (14) şi (15), copia mandatului de percheziţie se înmânează de îndată ce este posibil.
(17)Organele judiciare care efectuează percheziţia pot folosi forţa, în mod adecvat şi proporţional, pentru a pătrunde într-un domiciliu
a)dacă există motive temeinice pentru a anticipa rezistenţă armată sau alte tipuri de violenţă ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor;
b)în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările organelor judiciare de a pătrunde în domiciliu.
(18)Este interzisă efectuarea în acelaşi timp cu percheziţia a oricăror acte procedurale în aceeaşi cauză, care prin natura lor împiedică persoana la care se face percheziţia să participe la efectuarea acesteia, cu excepţia situaţiei în care se desfăşoară, în aceeaşi cauză, simultan mai multe percheziţii.
(19)Locul în care se desfăşoară percheziţia, precum şi persoanele sau obiectele găsite pe parcursul percheziţionării pot fi fotografiate ori înregistrate audiovideo.
(20)Înregistrarea audiovideo sau fotografiile efectuate sunt anexate procesului-verbal de percheziţie şi fac parte integrantă din acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perchezitie de domiciliu gabi0708 gabi0708 Daca este prevazut in legile din Romania ca se poate face perchezitia domiciliara in lipsa proprietarilor, prin spargerea usii. (vezi toată discuția)
Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)