avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plangere impotriva dispozitiei de desfacere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plangere impotriva dispozitiei de desfacere a contractului de munca disciplinar

Buna ziua. Am lucrat la un post local si pe 30 iulie i-am prezentat domnului director demisia pe care a acceptat-o verbal si si-a dat si acordul ca sa pot pleca fara sa mai stau in preaviz. Pe data de 5 august m-am prezentat la firma pentru a-mi lua restul de bani de pe luna lucrata. Mi s-a zis sa ma duc in biroul domnului director care a spus ca nu-mi pot lua salariul deoarece salariul meu este blocat si ca voi primi niste hartii prin posta. A doua zi colegul meu care este in aceeasi situatie ca si mine a primit o dispozitie de desfacere a contractului de munca disciplinar. Ne-am dus la firma pentru a cere explicatii si ni s-a spus ca banii care ni se cuvin ii vom primi. La intrebarea ce s-a intamplat cu demisiile noastre am aflat ca ele nu au fost inregistrate de domnul director deci practic ele nu au existat. Din pacate eu nu am stiut ca trebuia sa verificam daca aceste demisii au fost inregistrate am crezut ca a fost suficienta o intelegere verbala. La scurt timp am primit si eu o dispozitie de desfacere a contractului de munca cu art 61a si am mai primit si o decizie conform careia pe baza procesului verbal intocmit de comisia de disciplina si abaterile de la regulamentul de ordine interna al firmei se decide retinerea pana la 1/2 din suma de 500 de euro ce reprezinta valoarea contractului in cauza. M-am dus la ITM pentru a verifica legalitatea acestei decizii si mi s-a confirmat ca nu respecta codul muncii si ca daca o contest la judecatorie am drept de cauza. Eu doresc sa fac o plangere impotriva dispozitiei de desfacere a contractului de munca cu litera 61a la Tribunal si sa contest si decizia prin care imi retine din salariu. Intrebarea mea este ce acte am nevoie pentru a face plangere si pentru a contesta decizia si ce pasi trebuie sa urmez pentru a face aceste doua lucruri. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:46, 18 August 2009
In termen de 30 de zile trebuie sa contestati la Tribunal decizia de concediere.
Retinerea si decizia de concediere sunt lovite de nulitate absoluta, intrucat nu au fost respectate dispozitiile legale in materie.

Pentru concedierea disciplinara trebuia sa primiti mai intai o convocare la comisia de cercetare prealabila disciplinara si apoi sa se emita decizie de concediere.
Retinerile din salariu se fac numai in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.
In primul rand trebuie sa mergeti la tribunal cu o cerere de chemare in judecata ,in care sa relatati motivele in fapt si de drept pentru care mergeti pe aceasta cale impotriva firmei la care ati lucrat.In cazul dumneavoastra nu s-a procedat bine de la inceput, pentru ca demisia verbala nu constitue un mod de a pleca dintr-o firma,tocmai pentru faptul ca nu se poat dovedi motivele care au dus la desfacerea contractului de munca.Acum este mai greu de dovedit spusele dumneavoastra,doar in cazul in care aveti martori ca demisia a fost acceptata verbal,si ca motivele nu au fost cele pe care le afirmati.
Oricum decizia de concediere nu este in regula deoare ce in cazul motivelor disciplinare trebuie sa se faca inainte o ancheta interna, care banuesc ca nu a fost efectuata.
Comisia nu cred ca poate da in acelas proces verbal doua sanctiuni pentru aceleas motive ( ori desfacerea contractului,ori sanctiuni administrative sau penalizatoare).
Am omis sa spun ca in timp ce eram angajata acestei firme ei si colegul meu am primit o hartie prin care eram informati ca trebuie sa ne prezentam a doua zi in vederea chestionarii cu privire la o abatere disciplinare. Nu se preciza ce abatere disciplinara. Ne-am prezentat a doua zi in biroul domnului director unde am primit fiecare cate o foaie cu 5 intrebari. Vreau sa precizez ca aceasta asa numita comisie a fost formata numai din domnul director. Intrebarile au fost formulate in asa fel incat puteai raspunde cu nu stiu. Cine a facut stirea x? Cine a sters proiectul? Am raspuns ca nu stiu nimic despre aceste lucruri. Oare aceste raspunsuri ne dovedesc vreo vinovatie? Asta e baza referatului intocmit de comisia formata numai din domnul director? Pana nu am primit aceasta dispozitie nici nu am stiu ca ni s-a intocmit vreun referat. Regulamentul de ordine interna al fimei nu-l cunosc doarece nimeni nu a fost afisat pe nicaieri in firma si nu m putut sa-l citesc. Nici macar fisa postului daca exista nu am semnat-o.
Comisia trebuia sa va convoace in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, iar convocarea trebuia sa cuprinda cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Demisie=decizie de concediere???????/ dorin.brezoi dorin.brezoi Buna ziua , va rog sa ma ajutati daca puteti cu o informatie,mi-am dat demisia pe data de 08.10 am primit o convocare ptr o ancheta interna in aceiasi zi , ... (vezi toată discuția)
Incetare de contract de munca cu abatere disciplinara craciun jean craciun jean Buna ziua. Am lucrat la o societate de presadin buzau avand functia de ...... In timpul lucrului am primit de la domnul director atat eu cat si colegul meu o ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara mariusbordei mariusbordei Am un angajat care de cateva zile nu s-a mai prezentat la serviciu, primind un mesaj din partea lui ca deja este plecat in Italia.Prin urmare trebuie sa ii ... (vezi toată discuția)