avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCETARE DE CONTRACT DE MUNCA CU ABATERE DISCIPLINARA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCETARE DE CONTRACT DE MUNCA CU ABATERE DISCIPLINARA

Buna ziua. Am lucrat la o societate de presadin buzau avand functia de ...... In timpul lucrului am primit de la domnul director atat eu cat si colegul meu o hartie prin care eram instiintata ca sunt asteptata in biroul domnului director in ziua urmatoare privind chestionarea asupra unei abateri disciplinare. A doua zi ne-am prezentat si am primit o foaie care se chema nota explicativa. Prezenti erau domnul director, colegul meu si eu. Pe acea foaie erau 5 intrebari la care a trebuit sa raspundem separat. Prima: ce obligatii aveti in montarea stirilor, a doua: cine a montat stirea x? a treia: pe ce calc s-a facut? A patra: cine a sters proiectul? a cincea : ce aveti de adaugat. La intrebarile 2, 3, 4 am raspuns ca nu stiu. Domnul director a spus atunci: nici acum nu vreti sa recunoasteti. Astfel nu a putut demonstra nimic. Vreau sa precizez ca domnul director ne ameninta tot timpul ca ne da afara si ne cauta nod in papura. Atunci cand nu am mai putut suporta am hotarat ca sa ne dam demisia. Eram 4 persoana care au hotarat acest lucru. Domnul director a decis ca daca noi daca dorim acest lucru nu are nimic impotriva si sa ne dam demisia individual. Doi dintre colegi au facut acest lucru in acea zi si unul dintre ei a vrut sa stea si in preaviz. Eu am asteptat pana a doua zi cand domnul director m-a amenintat ca ne duce la tribunal am spus ca nu mai suport acest tratament si mi-am depus si eu demisia care a fost acceptata. Salariul la aceasta firma se dadea cu o luna in urma avansul pe data de 5 si lichidarea pe 20. Am sunat un coleg de la contabilitate care mi-a spus ca noi avem de luat banii de pe luna trecuta si sa ne prezentam pe data de 5 sa ne luam banii. Demisia a fost valabila incepand cu data de 31 iulie. Pe data de 6 august eu si cu unul dintre colegi ne-am prezentat la firma sa ne luam avansul. O secretara ne-a spus sa vorbil cu domnul director. Domnul director ne-a precizat ca salariile noastre sunt blocate si la intrebarea pe ce motiv ca vom primi niste hartii prin posta care explica de ce. Colegul meu a primit in aceasta seara o hartie prin care i se stipuleaza ca i s-a incheiat contractul de munca cu abatere disciplinara. El a mai primit la imceputul lucrului in firma mentionata un avertisment scris pentru nerespectarea sarcinilor de servici. Dar nu a fost semnat de coleg si nici nici nu se dovedea vreo greseala facuta de coleg. In hartia primita privind desfacerea contractului de munca cu abatere disciplinara s-au stipulat motivele: acel avertisment scris si harti prind chestionarea asupra unei abateri disciplinare. Eu inca nu am primit o asemenea hartie dar domnul director a spus ca voi primi si eu niste foi.
INTREBAREA MEA ESTE DACA ACEASTA INCHEIERE A CONTRACTULUI DE MUNCA CU ABATERE DISCIPLINARA ESTE LEGALA SI DACA AU DREPTUL SA NE BLOCHEZE SALARIILE SI SA NU NE DEA DREPTURILE BANESTI CARE SE CUVIN.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
craciun jean, utilizator
Motivul desfacerii CIM nu are legatura cu retinerea salariului. Retinerea salariului este abuziva si puteti face reclamatie la ITM in aceasta privinta si de asemenea puteti actiona angajatorul in instanta pentru plata salariului.
Daca prin posta primiti decizia de desfacere CIM cu art. 61 lit. a, ca urmare a unei abateri disciplinare, aveti dreptul de a contesta decizia in instanta la tribunal in termen de 15 zile de la concediere. Decizia trebuie sa contina motivarea in drept si in fapt a abaterii. Adica trebuie aratata abaterea si ce art din CIM sau contract colectiv. regulament intern se incalca.Actiunea este scutita de taxa de timbru judiciar iar dovada exitentei abaterii trebuie sa o faca angajatorul. Fiecare dintre cele 4 persoane pot actiona in instanta daca sunt in aceasi situatie si desigur pot fi martori unii pentru ceilalti. In urma analaizarii chestionarului angajatorul trebuie sa argumenteze modul in care au fost conbatute afirmatiile dvs din chestionar , fapte care au dus la concluzia existentei abaterii de care va faceti vinovati. Trebuie spus ca trebuia sa fiti informati despre ce abatere era vorba in concret nu doar afirmatia ca suntei cercetati disciplinar " pentru o abatere disciplinara" asa, la modul generic.
decizia angajjatorului trebuie contestata in termen de 30 zilede la primirea plicului, la tribunalul in raza caruia domiciliati.
Din ceea ce ne scrieti dumneavoastra se poate vorbi de un abuz clar din partea angajatorului. aveti posibilitatea sa contestati decizia de incetare a CIM la instanta de judecata in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia. Instanta competenta este Tribunalul, iar litigiu este scutit de taxa de timbru si timbru judiciar.
Sfatul ei este sa sesizati si ITM-ul despre aceste nereguli.
Orice retinere salariala se face doar in baza acordului expres al salariatului sau in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei de judecata. In acest caz....nu exista nici o baza de retinere salariala, deci - este clar un ABUZ.
~ Conținut șters la cerere ~
Scuze decizia de contesta in 30 zile de la comunicare. Nu stiu la ce ma gandeam #-o

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva dispozitiei de desfacere a contractului de munca disciplinar cristina/BZ cristina/BZ Buna ziua. Am lucrat la un post local si pe 30 iulie i-am prezentat domnului director demisia pe care a acceptat-o verbal si si-a dat si acordul ca sa pot ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)
Abuz la lucul de munca carmenn1978 carmenn1978 Buna ziua ! In urma cu cateva zile am primit la firma unde lucrez o notificare precum sunt chemat la sediu pentru abteri la locul de munca. Nestiind despre ce ... (vezi toată discuția)