Lucrez la o companie multi-nationala si in urma unei verificari a activitatii mele (munca de teren) de carte superior mi s-a adus la cunosstinta ca nu mi-am indeplinit sarcinile de serviciu si ca am doua alternative: sa-mi dau demisia si sa plec pe cale amiabila sau daca refuz acest lucru mi se va desface contractul de munca cu litera I. Este prima data de cand lucrez in companie cand mi se intampl,a asa ceva, este prima data cand mi se aduce la cunostinta ca nu-mi indeplinesc sarcinile de serviciu cum trebuie, lucru care de altfel nu este adevarat deoarece sarcinile mele de munca sunt indeplinite zi de zi, insa nu intotdeauna pot fi indeplinite in totalitate din cauza anumitor factori care oricum se stiu. Vreau sa stiu ce e de facut in cazul asta si daca voi refuza sa-mi dau demisia, ceea si am de gand sa fac, iar compania imi va desface contractul de munca pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu dandu-mi avertismentul asta cu 1 zi inainte de a-mi cere demisia. Multumesc si astept un raspuns!
in primul rand, notiunea de "desfacere a contractului de munca cu litera i " nu mai exista. asta ca sa vedeti ca uneori vorbeste gura fara ei!
sa o luam metodic.
tot ce vor putea sa faca este:
1 - sa va convoace la o comisie disciplinara in urma careia sa va gaseasca vinovat (atentie, trebuie sa demonstreze ca fapta de care sunteti acuzat, a fost comisa cu vinovatie). atunci vor intocmi o decizie de concediere avand ca baza legala art. 61 (a) - adica, angajatorul poate dispune concedierea ptr motive ce tin de persoana salariatului in cazul in care acesta a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara. daca va veti simti nedreptatit aveti posibilitatea actionarii in judecata, la tribunalul de pe raza de domiciliu, in termend e 30 zile de la comunicarea deciziei.
daca se intampla asta, veti putea sa va inscrieti la somaj.
2 - sa continue cu presiunile ptr a va face sa va dati demisia. varianata nu7 este acceptabila ptr dvs intrucat demisia este un act unilateral al salariatului.
daca va dati demisia nu veti putea beneficia de somaj.
parerea mea este sa va faceti ca nu intelegeti sau nu auziti cand vi se flutura pe la urechi cuvantul "demisie". lasati-i pe ei faca pasii.
daca se poate, tineti-ne la curent ca sa stim cat de legala este procedura pe care o vor aplica. (ptr ca trebuie respectati niste pasi si niste termene in cazul abaterii disciplinare)
1. Nu va speriati de ce va spune angajatorul. Asta vrea si el, sa va intimideze si sa cedati. Eu zi ca nu e cazul.
2. Pentru a va concedia pe motive disciplinare (art.61, lit.a) din Codul muncii) este nevoie de o procedura greoaie din partea angajatorului (cum v-a spus si colega mea, clio06). Orice abatere, cat de mica de la procedura, duce la anularea deciziei.
3. Lasati-l pe angajator sa aiba initiativa concedierii si dvs. asteptati. Spuneti ca nu vreti sa demisionati!
4. Tineti-ne la curent cu ce intampla si noi va spunem ce sa faceti!
O sa va tin la curent cu ceea ce se va intampla pentru ca urmeaza sa le spun maine ca nu am auzit ca mi-au cerut demisia si ca nu o sa fac asa ceva daca mi-o vor cere din nou!
In niciuna din situatii , demisie (art 79) sau desfacere disciplinara (art 61 lit a) nu veti putea beneficia de somaj.
Motive neimputabile angajatului care deschid dreptul la somaj sunt :
Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (4indice1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
Astazi superiorul meu a luat legatura telefonic cu mine si m-a intrebat ce am hotarat. I-am spus ca nu am de ce sa imi dau demisia iar el mi-a spus ca e alegerea mea si ca in acest caz cineva de la HR va lua legatura cu mine pentru a demara procedurile de concediere. Mi-a spus de asemenea ca in acest caz, pe viitor ,daca voi avea nevoie de vreo recomandare de la el sau companie nu o voi putea obtine (sincer asta cred ca e o rautate din partea superiorului meu dar oricum nu prea conteaza asta pentru mine ina cest moment). Sunt curios insa sa vad ce motive gasesc pentru a imi desface contractul de munca pentru ca ar trebui sa vina cu argumente destul de clare si grave avand in vedere ca pana acum de 2 ani si cateva luni de cand lucrez in companie nu am avut nici o sanctiune disciplinara, ba chiar am avut rezultate apreciate de fostii mei superiori (4 la numar, acesta fiind al 5-lea in decurs de 2 ani si cateva luni).