avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 12 lei pe zi pentru întârzierea declarării ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

12 lei pe zi pentru întârzierea declarării consumului de apă

“Asociația” a luat hotarârea să sancționeze întârzierea declarării consumului de apă.

Astfel, la consum se adaugă câte un metru cub de apă rece, plus jumătate de apă caldă, pentru fiecare zi de întârziere. Asta înseamnă în medie 12 RON pe zi. De exemplu, am platit 375 lei întreținere din care 124 lei sunt opt zile de întârziere.

Precizez că nu se face o regularizare la noul index transmis, ci banii ramân ca o “amendă” pentru întârziere.

Am depus deja o sesizare scrisă la Presedinte si Administrator, dar a fost ignorată. Verbal mi s-a spus că este o hotărâre a adunării generale.

Cât de legală este această practică?
Ce pași trebuie să urmez ca să obțin restituirea banilor și, mai ales, sancționarea celor vinovați?

Precizez că în acele situații am fost plecat din localitate, deci am întârziat justificat.
Precizez, de asemenea, că a trecut deja un an de când am primit prima “sancțiune”.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
DmI_tm, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:06, 1 Iulie 2016
repet, este un abuz trecerea la pausal ca o pedeapsa.
Articolul invocat nu raspunde la acest detaliu.

Si eu sunt de acord ca este un abuz atat penalizarea respectiva cat si trecerea la pausal.

Asociatia nu poate penaliza decat in conformitate cu prevederile L230/2007 si HG1588/2007.

Nu se precizeaza nicaieri in legislatia specifica asociatiilor de proprietari ca asociatia are dreptul de a aplica sanctiuni sau ca poate lua hotararea de a se plati la pausal atunci cand consumurile sunt contorizate.

Se poate lua o astfel de hotarare in conditiile in care se constata in urma verificarilor efectuate de asociatia ca s-a "umblat" la contoare.
Stimate domn, sustineti tot un abuz, iar opinia colegei, asa cum o invocati, este tot eronata. Consumul pus gratie muschilor, la pausal, in lipsa citirii este un abuz deoarece este... tot o amenda, iar asociatia de locatari nu are abilitatea de a aplica amenzi. Imaginati-varationamentul ca un intreg bloc nu face citirea, fiecare consuma cate un metru cub de apa, iar dvs. veniti si aplicati un consum de X metri cubi aferent fiecaruia, astfel incat excedeti volumetric debitul inregistrat pe contorul general si pe care, in mod real, asociatia il are de plata la furnizorul de apa.
Cum altfel justificati diferenta volumetrica de apa inregistrata ca si <b>consum</b> in listele pe care le intocmiti, care se reflecta apoi in incasari? CE ati incasat? Apa? Nu. Ati incasat o penalizare deparece consumul de apa general a fost depasit iar furnozorului de apa ii platiti ceea ce v-a facturat si nici pe departe cat ati incasat pe seama "consumului". Nu credeti? ;)
Aveti la-ndemana alte arme legale de a rezolva situatia, iar daca acestea sunt de durata si costa, asta estedeja alta problema, care cere alta rezolvare pt ca asta e.

Altfel, ceea ce citeaza colega dvs, si anume din Ordinul nr. 29/N/1993, poate remarcati ca se refera la citirea contorului general si nu la citirea contoarelor din apartamente...
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2016
von_wonderland, utilizator
Se vede treaba ca discutam teoretic, de exemplu:
... rationamentul ca un intreg bloc nu face citirea, fiecare consuma cate un metru cub de apa, iar dvs. veniti si aplicati un consum de X metri cubi aferent fiecaruia, astfel incat excedeti volumetric debitul inregistrat pe contorul general si pe care, in mod real, asociatia il are de plata la furnizorul de apa.

Vedeti unde duce teoria?
As. prop. nu are niciun interes sa umble cu altfel de artificii, dar daca intreg blocul - ma rog, toti proprietarii nu fac/declara consumul, - cel mao prost administrator din SE Europei procedeaza la repartizarea in pausal a consumului de apa:
- consum facturat = 500 mc:
- nr. proprietari = 100 pers.
- repartizare in pausal = 5 mc/pers.
In acest fel se inchide discutia, insa de la teorie la practica, este cale lunga...

Avand in vedere ca sunt administrator, ma vad nevoit sa va explic ca din 500 de familii din asociatia noastra, 30 - 40 de familii, lunar nu prezinta consumul la asociatie. Ei, "merge" o luna, ba chiar doua - in sensul ca ii repartizezi ce a consumat in lunile anterioare, dar daca vezi ca omul este nesimtit, adica obdervi ca nici nu vrea sa raspunda in vre-un fel, esti nevoit sa-i aplici prev. regulamentului intern, adica un pausal de 7 mc/pers. AR si 3,5 mc/pers. ACM.
Asa este regula la noi, adica avem un Regulament intern adus la cunostinta tuturor proprietarilor. Este adevarat, nu aplicam amenzi, asta ar mai lipsi...

Autotului acestui topic ii recomand sa citeasca la rubrica Documente utile , aflata chiar in partea dreapta a paginii, macar un exemplu de Regulament cu privire la repartizarea diferentelor care in mod inevitanbil apar intr-o as. prop. si mai vorbim.
Ca dumneata pleci cu job-ul si nu ai timp sa-ti declari consumul de apa, este una, dar sunt proprietari care de 2 ani nici nu permit verificarea instalatiei de apa, nici nu mai stiu daca au sau nu apometre - deci, ce trebuie sa faci, sa te rogi sa aduca consdumul, sa permita admin-ului sa verifice, sau cum?

Asadar, daca in AG a prop. s-a hotarat ca in astfel de cazuri sa se faca repartizari "la pausal", apoi asa trebuie sa se intample si nu mai "dati la hadarag" ca este un abuz, ca nu este voie si bla, bla....
Asociatia nu are niciun interes sa procedeze la repartizarea apei in pausal atata timp cat apa este contorizata si adus consumul la asociatie, da?
Daca nu va vine a crede, incercati sa cititi 1-2 pagini din contractul de furnizare a apei pe care as. prop. il are incheiat cu furnizorul local - si o sa observati si faza cu pausalul, cand si cum se aplica...
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Apometre desigilitate cyan cyan Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat ... (vezi toată discuția)