avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 12 lei pe zi pentru întârzierea declarării ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

12 lei pe zi pentru întârzierea declarării consumului de apă

“Asociația” a luat hotarârea să sancționeze întârzierea declarării consumului de apă.

Astfel, la consum se adaugă câte un metru cub de apă rece, plus jumătate de apă caldă, pentru fiecare zi de întârziere. Asta înseamnă în medie 12 RON pe zi. De exemplu, am platit 375 lei întreținere din care 124 lei sunt opt zile de întârziere.

Precizez că nu se face o regularizare la noul index transmis, ci banii ramân ca o “amendă” pentru întârziere.

Am depus deja o sesizare scrisă la Presedinte si Administrator, dar a fost ignorată. Verbal mi s-a spus că este o hotărâre a adunării generale.

Cât de legală este această practică?
Ce pași trebuie să urmez ca să obțin restituirea banilor și, mai ales, sancționarea celor vinovați?

Precizez că în acele situații am fost plecat din localitate, deci am întârziat justificat.
Precizez, de asemenea, că a trecut deja un an de când am primit prima “sancțiune”.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
DmI_tm, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:06, 1 Iulie 2016
Bine ca ati descoperit vinovatul - faza este ca initiatorul topicului sa fie multumit.

As vrea sa va arat o metoda practica de a clarifica situatia, desi nu am inteles bine cateva aspecte.
In primul rand, pe intelesul lui @Lau179:
- nu am afirmat si nici nu sustin metodele unor asociatii de a "amenda" sau "penaliza" proprietarii pentru cutare sau cutare lucru; chiar nu stiu de unde ati dedus dvs. acest lucru!
- intr-o as. prop. fiecare membru si chiar nemembru, are drepturi si obligatii pe care este obligat sa le respecte si toate acestea sunt specificate in legislatie;
- ma acuzati de fapte de care sunt cu totul strain, iar daca cititi mai cu atentie legislatia specifica asociatiilor de proprietari, o sa observati in foarte multe cazuri in care Legea lasa la latitudinea Adunarii Generale a membrilor sau a com. executiv modul de rezolvare a unor probleme specifice prin aprobarea unor reguli si regulamente - cum ar fi de exemplu, modul de repartizare a diferentelor de apa rece sau calda, atunci cand cantitatea de apa raportata a fi consumata de catre proprietari este mai mica decat cantitatea facturata - in conditiile in care furnizarea apei se face doar in baza unui contract de furnizare intre furnizor si as. prop. ;

...Nu faceti dreptate asa cum va vine dumneavoastra mai la indemana, ci faceti-o doar pe un fundament legal!


Pe forum, nimeni nu poate face dreptatea si mai ales cum ii vine fiecaruia, insa niste pareri acolo, putem sa le exprimam?
De exenmplu: daca stiu ca plec din localitate pe o perioada mai indelungata, merg la asociatie, fac notificarea respectiva, dau si index-ul contorilor si am rezolvat problema, altfel cei de la asociatie - probabil aflata de prea multe ori in situatia de a nu sti cum sa faca repartizarile "diferentelor", au discutat si aprobat in AG o metoda de rezolvare a chestiunii.
Daca metoda cu "amenda", etc. nu este legala, aceasta trebuie contestata, eventual in instanta. Oricum exprimarea "amenda" mi se pare a fi cu totul nefericita...
Pe forumul nostru au fost postate, cred, ca sute de topicuri pe aceasta tema si aproape toti cei care au scris se aflau in situatia celor "oropsiti" de catre as. prop., adica au fost nevoiti sa respecte regulile si regulamentele aprobate in AG sau com. executiv cu privire la obligatia de a prezenta la asociatie consumul de apa.

Acum au aparut apometrele cu citire radio, astfel ca esti sau nu esti acasa, din exteriorul apartamentului se poate citi consumul de apa, insa sa stiti ca diferentele nu au disparut in totalitate.
Va doresc lectura placuta a legislatiei!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Apometre desigilitate cyan cyan Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat ... (vezi toată discuția)