La o ruda pretul la apa calda difera per metru cub de la o luna la alta odata este 15 lei mc alta data 25 si chiar sa ajuns si la 35 lei per mc .
Din ce cauza ?
Va multumesc!
Sunt doua cauze:
1. Pretul din factura variaza in sine deoarece acesta se face in functie de cate Gcal se folosesc pentru a aduce un mc de apa rece la o anumita temperatura.
Aceasta depinde de temperatura apei reci in anumite perioade ale anului, iarna, vara, primavara, toamna. Deci vara pretul este mai mic decat iarna. Diferenta de pret nu trece de 3 lei.
2. Este posibil ca la asociatia respectiva sa nu se foloseasca pretul de factura si diferenta rezultata sa se repartizeze vizibil separat pe lista ca "pierderi", ci valoarea facturii sa se imparta direct la cantitatea de apa declarata de proprietari si astfel, acele pierderi sa se ascunda in pretul ad-hoc al apei. Rubrica de pierderi in acest caz, pe lista de intretinere nu exista.
Am sa va dau un exemplu. Luati cifrele numai cu titlu de exemplu:
- factura = 1000 lei
- cantitate declarata de proprietari 50 mc
- pret de factura 13 lei/ mc
Rezulta ca in rubricile de consum se va totaliza 50 mc * 13 lei / mc = 650 lei
Restul pana la 1000 lei din factura, adica 350 lei se va repartiza pe o rubrica separata de "pierderi".
La asociatia despre care ne spuneti se procedeaza astfel:
a) luna A
- factura = 1000 lei
- cantitate declarata 50 mc
- pret = 1000/50= 20 lei / mc (Observati diferenta fata de pretul din factura de 13 lei?)
b) luna B
- factura 1100 lei
- cantitate declara 70 mc
- pret = 1100/70 = 15.71 lei / mc Acesta difera de luna trecuta cand a fost 20 lei pentru ca atat cantitate facturata, cat si cantitatea declarata sunt marimi variabile si foarte volatile.
Va multumesc pentru raspuns probabil asta e "smecheria "ca sa ii zic asa culmea este ca exista si coloana pentru pierderi dar aceasta e goala .
Care este partea comica la aceasta factura este ca deci ruda respectiva si-a declarat mereu cantitatea cat a consumat si a platit odata si 175 lei pt 5 mc apa calda la pret de 35 lei per metru cub in timp ce restul vecinilor care nu consumat (sau cum sa laudat un vecin din greseala pus mai putin decat consumat in acest caz respectivul consumase 3 in loc de 1 cat a pus iar in cazul lui ia fost factura de doar 35 lei ).
Este corecta aceasta metoda de calcul sau ar trebuii trecute si pierderile diferenta intre ce declara proprietari si ce e trecut pe contuar iar respectivele impartite la toti sau pur si simplu declara o persoana ca consumat 2 mc se poate trezii ca plateste pentru cei 2 mC ACM si 50 lei per mc.
Exista vreo lege in acest sens sau cum se zice in limbaj juridic legile sunt ambigue sau interpretabile ?
Va multumesc!
Nu exista o reglementare generala pentru repartizarea acestor diferente.
Fiecare asociatie isi face propriul regulament.
Unele asociatii isi releva aceste diferente pe coloana separata, repartizata in functie de cota-parte indiviza, sau in functie de numar de persoane, sau in functie de consum, sau ponderat dupa mai multe criterii o data .
In cazul in care criteriul este numai dupa consum, se poate releva aceasta diferenta pe rubrica separata, ceea ce personal mi se pare o abordare mai cinstita, sau se adauga otova peste consumul individual, astfel incat nimeni nu mai poate verifica nimic. Un fel de alba-neagra...
nu e nicio smecherie: e aritmetica curata.
Pe de alta parte, nu pot exista diferente atat de mari: trebuie umblat la regulamentul de repartizare a apei.
Pret mc apa rece
dan_alex
Buna seara.
Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Tarif apa rece
elenaulmeanu
Buna ziua.La noi in bloc tariful apei reci(afisat la avizier)este luna aceasta de9,5 ron/mc.Spun luna aceasta pentru ca luna trecuta a fost afisat un pret de ... (vezi toată discuția)