avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Organ competent executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Organ competent executare silita

Buna ziua.
Printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata intr-un dosar penal, in care o institutie publica, finantata integral de la bugetul de stat, s-a constituit parte civila, instanta a obligat pe condamnatul persoana fizica sa plateasca despagubiri civile, in vedere repararii prejudiciului material cauzat institutiei publice.
1. Avand in vedere ca sumele reprezentand despagubiri civile se vor vira la bugetul de stat, competenta de executare apartine A.N.A.F. (aplicandu-se C.Pr.Fiscala) sau unui executor judecatoresc (aplicandu-se C.Pr.Civ.)?
2. Aceste sume reprezentand despagubiri civile sunt asimilate altor creanţe bugetare care, potrivit legii, sunt asimilate creanţelor fiscale (avand in vedere prevederile art. 2 alin. 2 lit.c din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala)?
3. Pentru ca, daca nu sunt asimilate creantelor bugetare care, potrivit legii, sunt asimilate creanţelor fiscale, inseamna ca nu intra in sfera creantelor administrate potrivit Codului de procedura fiscala si sunt aplicabile regulile Codului de procedura civila privind executarea silita?
4. In cazul in care sunt creante bugetare asimilate creantelor fiscale, daca s-a inceput executarea silita cu un executor judecatoresc, conform prevederilor C.Pr.Civ., care este procedura de desfiintare a executarii incepute si sesizarea organului competent din cadrul A.N.A.F.?

Va multumesc!
Cu deosebita stima,
Dan C.
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 13:05, 5 Iulie 2016
Poate ajuta la formularea unei opinii, referitor la organul de executare competent:

Legea 134/2010 privind Codul de procedura Civila

CARTEA a V-a Despre executarea silită
TITLUL I Dispoziţii generale
CAPITOLUL I Scopul şi obiectul executării silite
Articolul 623 Organul de executare
Executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor care au ca obiect venituri datorate bugetului general consolidat sau bugetului Uniunii Europene si bugetului Comunitatii Europene a Energiei Atomice, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.


Legea nr 500/2002 privind finantele publice. Legea finantelor publice

Art. 2 Definitii
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
41. varsamant - modalitate de stingere a obligatiei legale, prin virarea unei sume de bani, efectuata de un agent economic sau de o institutie publica ori financiara;
42. venituri bugetare - resursele banesti care se cuvin bugetelor prevazute la art. 1 alin. (2), in baza unor prevederi legale, formate din impozite, taxe, contributii si alte varsaminte;

Cu stima,
Dan. C
Nu s-a confruntat nimeni cu o situatie similara? Sau macar un punct de vedere argumentat teoretic, daca practica nu ne ajuta?!

Cu stima,
Dan C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare amenda contraventionala calculata gresit dan_co dan_co Buna ziua. In urma unui audit intern, executat in anul 2014 la o institutie publica, se constata nereguli privind incasarea amenzilor contraventionale, ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil prima casa iuliasv iuliasv Cine executa silit un imobil achizitionat prin Programul Prima Casa? ANAF sau banca prin executor judecatoresc (vezi toată discuția)
Transmiterea pv de constatare si sanctionare a contraventiei catre finante pentru luarea in debit dan_co dan_co Buna ziua. In urma unui control, s-a intocmit un proces-verbal de constatare si sanctionare a unor contraventii pe linia apararii impotriva incendiilor, care ... (vezi toată discuția)