Potrivit art. 37(2) din Legea nr. 7/1996, construcţiile realizate înainte de 1 august 2001, care este data intrării în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, se intabulează, în lipsa autorizaţiei de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se atestă achitarea tuturor obligaţiilor fiscale de plată datorate autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază se află situată construcţia, precum şi a documentaţiei cadastrale.
De avut in vedere, insa, ca Legea nr. 453/2001 a intrat in vigoare la data de 31 august 2001 (adica 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial).
Daca respectiva constructie a fost edificata dupa data de 31 august 2001, atunci va trebui sa urmati procedura intrarii in legalitate conform art. 28 din Legea nr. 50/1991.
Faptul ca o alta persoana a modificat constructia nu schimba cu nimic situatia, mai ales ca in promisiunea de vanzare-cumparare acestea nici nu au fost mentionate.
Dar promisiunea de vanzare cumparare a fost intocmita dupa modelul contractului de v-c pe care il avea promitentul vanzator iar instanta s-a pronuntat fara sa administreze vre-o expertiza in acest sens.
Dupa incheierea promisiunii de v-c din anul 1999, promitentul vanzator s-a razgandit, nu a mai dorit perfectarea contractului de v-c si a continuat sa locuiesca in imobil, pe care l-a extins in anul 2000.
Daca se obtine o declarative autentica din partea fostului proprietar, ca extinderea la imobilul in cauza a efectuat-o dansul in anul 2000, si se face si actualizarea documentatiei cadastrale conform situatiei relale din teren, ajuta in vreun fel?
Multumesc!
Daca vechiul proprietar isi asuma responsabilitatea sa solicite la ocpi notarea modificarilor=extinderilor ,urmeaza sa solicie inclusiv la autoritatea fiscala teritoriala achitarea obligatiilor aferente suprafetei noi
Cred ca noul proprietar poate face asta , in baza unei declaratii autentice a vechiului proprietar (cel care a facut extinderea la imobil), nicidecum vechiul propr. care de la data ramanerii definitive a HJ nu mai are rol nici la finante nici CF la OCPI.
O alta opinie?
Multumesc!
Fiind vorba despre extindere,chiar daca ex proprietarul da declaratie notariala,ocpi nu poate nota in evidente constructia fara autorizatie de construire,certificat de urbanism
Daca extinderea nu adetine formalitati legale,nu este inregistrata in evidente,pentru aceasta nu se achita impozit ,astfel ca proprietarul risca sanctiuni inclusiv si de la autoritatea financiara,serviciul urbanism,etc