avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie de constructie pe un alt proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie de constructie pe un alt proprietar

Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra in acest sens, am primit mostenire de la parintii mei un teren intravilan. Inainte de a se dezbate mostenirea, am solicitat o autorizatie de constructie care a fost eliberata la momentul respectiv pe numele mamei.Ulterior, dupa dezbatere cand am finalizat constructia, cei de la primarie imi spun ca trebuie sa intabulez casa pe numele mamei, desi eu sunt proprietarul terenului, iar toate facturile emise pentru constructie sunt pe numele meu, pe motiv ca autorizatia initiala era pe numele mamei.
Ce pot face in acest sens? Cum pot intabula casa pe numele meu, avand in vedere ca sunt proprietarul terenului si casa este a mea.
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: speed1 , utilizator 23:55, 30 Martie 2024
Putine date, prea multe necunoscute!
Terenul este intabulat pe numele dvoastra? Autorizatia de construire mai este valabila sau a expirat? Constructia este finalizata, daca da exista P.V- de receptie la terminarea lucrarilor?
Comunicati-mi aceste date si va spun procedura exacta.
Daca nu exista proces-verbal la terminarea lucrarilor, constructia se considera neautorizata si, in consecinta, nu o puteti intabula. Impozitul pe cladiri se datoreaza indiferent daca este autorizata sau nu, daca are pereti si acoperis.
Terenul este intabulat pe numele meu, este obtinut din mostenire dupa decesul tatalui si donatie de la mama (50% donatie, 50%mostenire).
Autorizatia de construire expirase si am reinnoit-o printr-o procedura sugerata tot de cei de la primarie si tot pe numele mamei, constructia este finalizata, este facuta receptia constructiei - tot pe numele mamei pentru ca mi se spune incontinuu ca daca autorizatia este pe numele ei, toate lucrurile care decurg de aici sunt pe numele ei.
Stiu ca exista cazuri, in care un teren este de vanzare cu tot cu autorizatie de constructie pe terenul respectiv, iar atunci cand se vinde, ma gandesc ca nu se construieste casa pe vechiul proprietar, cum sunt dezvoltatorii imobiliar.
Multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
LEGEA nr. 50/1991, Actualizata 2014, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii Art. 7, alin. (14) -In cazul schimbării investitorului pe parcursul executării lucrărilor, valabilitatea autorizaţiei de construire se menţine, cu condiţia respectării in continuare a prevederilor acesteia, precum şi a transcrierii actelor care conferă dreptul de construire (titlul asupra imobilului) pe numele noului investitor. Celelalte acte - autorizaţia de construire, avizele, acordurile, precum şi documentaţiile care au stat la baza eliberării autorizaţiei aparţin de drept noului investitor (proprietar) prin efectul transcrierii titlului asupra imobilului. Cu alte cuvinte, in actul de donatie trebuia specificata si aut. de construire. Cum faptul este consumat, completati donatia si luati legatura cu un cadastrist sa va execute cadastrul si sa intabuleze constructia
Art. 36 din Legea Cadastrului
(1) Dreptul de proprietate asupra constructiilor se inscrie in cartea funciara in baza autorizatiei de construire si a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor semnat de reprezentantul autoritatii locale sau a unui certificat eliberat de autoritatea locala pe raza careia este edificata constructia, precum si a unei documentatii cadastrale.
(2) In cazul constructiilor realizate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si unele masuri pentru realizarea locuintelor, inscrierea se face in baza:
a) autorizatiei de construire sau, in lipsa acesteia, a certificatului, prin care se atesta informatiile referitoare la constructie si detinatorul acesteia, conform evidentelor fiscale sau, dupa caz, celor din registrul agricol, eliberat de primarul unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata aceasta constructie;
b) documentatiei cadastrale. ...
În aceeași situație șanț și eu
Fica mea mea mia făcut donație teren și avea autorizație de construcție pe numele ei .
Am început construcția santem aproape de final
Care ar fi pași următori sa intram în legalitate
Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui proiect de casa si a constructiei incepute re.ne. re.ne. Buna ziua, poate ma ajutati si pe mine cu un sfat: am donat parintilor un teren pe care eram proprietar, dar incepusem sa-mi contruiesc o casa. Cum ar putea ... (vezi toată discuția)
Intabulare cladire elmoprint elmoprint Buna ziua. Situatia in care ma aflu este atipica. Am cumparat in 2008 un teren cu o constructie neevidentiata in CF. Constructia a fost facuta in 1996 cu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de extindere garaj din lemn ionchilalau ionchilalau Buna seara.Va rog sa-mi raspundeti daca un garaj din lemn construit in 1990,fara autorizatie de constructie a fost prins in actul de vanzare-cumparare,este ... (vezi toată discuția)