avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum se procedeaza in contencios administrativ cand nu ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum se procedeaza in contencios administrativ cand nu ti se raspunde la o cerere

Buna seara,

Am depus o cerere la o institutie publica, iar eu nu am primit un raspuns. Stiu ca cf. art. 8 din OUG 27/2002, institutiile publice au obligatia sa raspunda petitionarilor in termen de 30 de zile, insa au trecut cele 30 de zile.

Cineva mi-a zis sa merg sa depun plangere in contencios administrativ, insa nu mi-a spus prea multe deoarece nici acesta nu stia cum functioneaza, ci stie ca plangerile se depun la instanta Tribunalului.

Ma puteti ajuta si pe mine de a cunoaste cum sa procedez pentru urgentarea si oferirea raspunsului de la institutia respectiva?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:08, 6 Octombrie 2016
Daca nu ati primit un raspuns sau raspunsul primit este nesatisfacator, dupa trecerea celor 30 de zile, dar nu mai tarziu de 1 an, de la depunerea petitiei catre unitatea administrativa, puteti introduce o actiune la instanta de contencios administrativ, in contradictoriu cu institutia respectiva, prin care sa solicitati instantei obligarea acesteia la emiterea actului solicitat de dvs. prin petitia formulata.
Verificati daca nu s-a dispus prelungirea termenului de raspuns cu inca 15 zile, potrivit OG 27/2002.
Termenul în care vă puteţi adresa instanţei competente este de 6 luni de la data expirării termenului legal de soluţionare a cererii. Formularea plângerii prealabile prevăzute la art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ nu este obligatorie. Instanţa competentă este tribunalul de la domiciliul dvs. sau tribunalul de la domiciliul pârâtului. Cererea de chemare în judecată se timbrează cu 50 de lei.
[ link extern ]
Gabriela Pintea a scris:

Termenul în care vă puteţi adresa instanţei competente este de 6 luni de la data expirării termenului legal de soluţionare a cererii.

Cererea de chemare în judecată se timbrează cu 50 de lei.


Multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri.

1) A trecut termenul de inca 15 zile, cineva mi-a zis ca trebuie in termen de o luna, deci pot face pana in 6 luni de la data expirarii.

2) Pe internet am vazut informatii ca chemarea in judecata a institutiilor publice prin contencios administrativ este gratuit. Acum vad in raspunsul de mai sus ca cererea de chemare in judecata se timbreaza cu 50 de lei.
Nu e mult pentru mine, dar ma gandesc de ce se percep asa taxe judiciare pentru ceva care trebuia respectat de catre institutia adversa care nu raspunde la petitii?

3) Un model (cerere de chemare in judecata) exista pe undeva? Un link cu un formular tipizat a unei cereri de chemare in judecata exista?

4) la cererea de chemare in judecata a institutiei care nu raspunde la petitii, trebuie atasate si inscrisul prin care adevereste ca m-am adresat catre institutia publica si inca nu mi s-a raspuns?
1. Ceea ce se formulează în termen de 30 de zile este plângerea prealabilă prevăzută la art. 7 din Legea nr. 554/2004, nu acțiunea în instanță.

2. Acțiunile în contencios administrativ nu au fost niciodată scutite de plata taxei judiciare de timbru. Sunt scutite doar cererile îndreptate împotriva instituțiilor și autorităților publice pentru care se prevede prin lege specială aceasta. De exemplu, nu se plătește taxă judiciară de timbru pentru acțiunile îndreptate împotriva caselor de pensii.

Cuantumul taxei judiciare de timbru este prevăzut la art. 16 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

(...) dar ma gandesc de ce se percep asa taxe judiciare pentru ceva care trebuia respectat de catre institutia adversa care nu raspunde la petitii?

Pentru că OUG nr. 80/2013 nu prevede scutirea de la plata taxei judiciare de timbru în această situație.

3. Probabil că există. Nu am căutat niciodată modele de cereri de chemare în judecată pe internet.

4. Da.

Alte discuții în legătură

Recursul. danaa1 danaa1 Sotul meu a depus o petitie la o institutie publica, in vederea rezolvarii a unor probleme ce tin de institutie. Institutia nu i-a raspuns in termenul legal ... (vezi toată discuția)
Cerere catre primarie pentru atribuirea unui loc de casa -fara raspuns ! telecomanda telecomanda Buna seara scriu in numele unor tineri care au facut o cererecatre Primaria unei comune pentru atribuierea unui loc de casa. Primaria nu raspunde la cerere si ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pentru a contesta o sanctiune disciplinara? jonny81 jonny81 buna ziua sunt functionar public si am primit o sanctiune disciplinara pe un motiv cred eu penibil am fost gasit fara cascheta de sef cand a venit in control ... (vezi toată discuția)