avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum se procedeaza in contencios administrativ cand nu ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum se procedeaza in contencios administrativ cand nu ti se raspunde la o cerere

Buna seara,

Am depus o cerere la o institutie publica, iar eu nu am primit un raspuns. Stiu ca cf. art. 8 din OUG 27/2002, institutiile publice au obligatia sa raspunda petitionarilor in termen de 30 de zile, insa au trecut cele 30 de zile.

Cineva mi-a zis sa merg sa depun plangere in contencios administrativ, insa nu mi-a spus prea multe deoarece nici acesta nu stia cum functioneaza, ci stie ca plangerile se depun la instanta Tribunalului.

Ma puteti ajuta si pe mine de a cunoaste cum sa procedez pentru urgentarea si oferirea raspunsului de la institutia respectiva?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:08, 6 Octombrie 2016
Gabriela Pintea a scris:

Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
Cererea de chemare în judecată se timbrează cu 50 de lei.

Buna ziua,

Sunt intr-o situatie ca cea descrisa de userul care a deschis subiectul, un functionar public de la o institutie publica, a depasit termenul de a imi raspunde la petitie, iar cand am fost din nou la institutie, functionarul mi-a zis ca nu are timp sa-mi rezolve cererea depusa la el.

Urmarind toata discutia de aici, nu am gasit doua raspunsuri la care imi e de mare ajutor:

1) In baza carei legi trebuie sa scriu cererea de chemare in judecata in contencios administrativ impotriva institutiei care nu a solutionat petitia in termenul legal? În baza legii nr.544/2004? Pe ce articol sa ma intemeiez?
Spre exemplu: Subsemnata Danaa1, formulez prezenta plangere in baza art...??...din legea 544/2004, prin care chem in judecata in contencios administrativ institutia X deoarece aceasta institutie nu mi-a raspuns in termen legal la petitia din data de.......

2) Timbrul de 50 de lei pentru cererea de de chemare in judecata, de unde se poate procura? Sunt cele care se vand la posta, timbru tip fiscal?
1. Motivarea în drept a unei cereri de chemare în judecată depinde de prevederea legală în baza căreia ați făcut cererea la care nu ați primit răspuns și de ceea ce doriți de la instanță. Deci, ce ați cerut instituției care nu v-a răspuns și ce obiect va avea cererea dvs. de chemare în judecată?

2. Eu nu am scris despre un timbru de 50 de lei, ci am scris că cererea se timbrează cu 50 de lei. Acesta este cuantumul taxei judiciare de timbru, taxă care se achită la unitatea administrativ teritorială în care domiciliați (acolo unde plătiți impozitul la casă).
Gabriela Pintea a scris:

1. Motivarea în drept a unei cereri de chemare în judecată depinde de prevederea legală în baza căreia ați făcut cererea la care nu ați primit răspuns și de ceea ce doriți de la instanță. Deci, ce ați cerut instituției care nu v-a răspuns și ce obiect va avea cererea dvs. de chemare în judecată?

Intrebare:

De motivat, voi motiva ca institutia nu mi-a raspuns la petitie in termen legal cf. art. 8 și art 9 din O.G.27/2002.
Cererea adresata institutiei avea ca obiect rezolvarea unei probleme care era de competenta acestei institutii. Prin faptul ca functionarul sau functionara de la institutia la care am depus cererea spre a mi se rezolva problema nu mi-a raspuns, ma consider o victima ca mi se incalca un drept constitutional.
Nu am facut cererea de chemare in judecata a institutiei, insa urmeaza sa o fac.
In acest caz, in cererea de chemare in judecata a institutiei, trebuie sa solicit instantei sa ceara explicatii institutiei motivul pentru care nu imi raspunde la petitie, si sa cer instantei ca sa impuna institutiei sa imi raspunda urgent la petitie?

Gabriela Pintea a scris:

2. Eu nu am scris despre un timbru de 50 de lei, ci am scris că cererea se timbrează cu 50 de lei. Acesta este cuantumul taxei judiciare de timbru, taxă care se achită la unitatea administrativ teritorială în care domiciliați (acolo unde plătiți impozitul la casă).

Intrebare:

Impozitul la casa il platesc la primarie, deci acolo ar trebui sa platesc si taxa judiciara de timbru?
Mai intai, trebuie sa merg la primarie solicitand o adeverinta sau chitanta din care sa rezulte ca am platit cuantumul taxei judiciare de timbru, si, apoi aceasta chitanta, trebuie sa o atasez la cererea de chemare in judecata a institutiei?
Sau trebuie sa depun chemarea in judecata a institutiei care nu mi-a raspuns la petitie, si apoi sa platesc la primarie taxa judiciara de timbru?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
danaa1, utilizator
1. "Rezolvarea unei probleme care era de competenţa instituţiei" poate implica un act normativ care conţine prevederi ce se aplică înaintea celor din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

Eu o să vă răspund la modul general, pentru o acţiune având ca obiect obligarea instituţiei să răspundă la cererea dvs. O astfel de cerere are ca temei de drept art. 1, alin. (1) din Legea nr. 554/2004. Nu puteţi solicita instanţei sa ceară explicaţii instituţiei pentru că între instanţă şi instituţie nu există raporturi care să o îndreptăţească pe prima să o tragă la răspundere pe cea de a doua.

2. Da, acolo plătiţi taxa judiciară de timbru. Veţi primi o chitanţă pe care o veţi depune în original la instanţă, împreună cu cererea de chemare în judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recursul. danaa1 danaa1 Sotul meu a depus o petitie la o institutie publica, in vederea rezolvarii a unor probleme ce tin de institutie. Institutia nu i-a raspuns in termenul legal ... (vezi toată discuția)
Cerere catre primarie pentru atribuirea unui loc de casa -fara raspuns ! telecomanda telecomanda Buna seara scriu in numele unor tineri care au facut o cererecatre Primaria unei comune pentru atribuierea unui loc de casa. Primaria nu raspunde la cerere si ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pentru a contesta o sanctiune disciplinara? jonny81 jonny81 buna ziua sunt functionar public si am primit o sanctiune disciplinara pe un motiv cred eu penibil am fost gasit fara cascheta de sef cand a venit in control ... (vezi toată discuția)