avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Este aplicabilă o lege contradictorie?
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Este aplicabilă o lege contradictorie?

Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice prevede la Art. 14 că: ”(1) In evaluarea sanatatii mintale medicul psihiatru nu ia in considerare criteriile neclinice, cum sunt: cele politice, economice, sociale, rasiale si religioaseX-(, conflictele familiale#-o sau profesionale ori nonconformismul fata de valorile morale:P, sociale, culturale, politice ori religioase, dominante in societate.
(2) Faptul ca o persoana a fost ingrijita ori spitalizata in trecut nu justifica un diagnostic prezent sau viitor de tulburare psihica.:)”

însă tot aceiași lege prevede la Art. 56 că:
”(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;:(
b) familia persoanei;#-o
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;:P
d) reprezentantii politiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;:O
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.”
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 20:33, 7 Iulie 2016
si ce vi se pare contradictoriu in prevederile celor 2 articole aratate ?????
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Legea prevede la Art.56 că familia persoanei are dreptul să solicite expertizarea psihiatrică a unuia din membrii săi, însă la Art.14 conflictele familiale nu se iau în considerare deci nu pot fi temeiul solicitării unei expertize psihiatrice.
Mai există contradicții între această lege și Legea Drepturilor Pacientului, la care se adaugă și faptul că încalcă unele articole din Constituție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Internare ContSters452501 ContSters452501 Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)
Câteva întrebări în legătură cu legea 487/2002 ContSters396991 ContSters396991 Legea 487/2002 Art.54 ”O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că ... (vezi toată discuția)
Poate o persoană să fie internată la psihiatrie împotriva voinței sale? ContSters396991 ContSters396991 1. Poate o persoană să fie internată nevoluntar la psihiatrie, la solicitarea familiei sale, pe fondul unui conflict familial? 2. Poate o persoană să ... (vezi toată discuția)