avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cota parte mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cota parte mostenire

Buna ziua,

As avea nevoie de o solutie la problema de mai jos:

- bunicul meu decedat in 2001
- Mama mea, decedata in 2005 (dupa ea am facut succesiunea si am un certificat de mostenitor cu cota parte 1/1 din bunurile acesteia)
- in 2007 bunica si fratii mamei fac succesiunea dupa bunicul, in certificatul de mostenitor apare mama mea post-decedata cu o cota-parte
- in 2007 moare si unul din fratii mamei, post-succesiune, iar sotia si copiii acestuia (verii mei) fac succesiunea dupa tata.
- in 2012 moare bunica, si in 2014 se face succesiunea dupa aceasta. Pe certificatul de mostenitor apare in prima pagina numele mamei mele, si a fratelui decedat, iar pe verso aparem noi, copiii ca mostenitori ai cotei parti (eu pentru cota parte a mamei, verii pentru cota-parte a fratelui decedat).
- in acelasi an, 2014, moare un alt frate al mamei, dupa care sotia si copiii fac succesiunea, dar ulterior celei dupa bunica

In decembrie 2014 iese cadastrul si intabularea pe parte din bunurile mostenite dupa bunici (o casa si terenul aferent), intrucat stabilisem toti ca distantele nu ne permit sa ingrijim acele proprietati si am dorit sa le vindem. Un unchi al meu s-a ocupat de demersuri avand procura de la noi ceilalti.

Anul acesta a aparut un cumparator, numai ca la notariat unchiului desemnat sa ne reprezinte prin procura la vanzare i s-a transmis ca acest demers nu poate fi finalizat pentru ca in intabulare sunt trecute cote parti ale unor mostenitori in viata si ale unora decedati (cota parte , bun propriu al mamei mele...). Din ce spune unchiul meu, pe intabulare suntem trecuti mai jos eu si verii mei (copiii primului frate decedat, in 2009, insa nu si cei ai fratelui decedat in 2014).

Inteleg ca pentru a se inscrie in cartea funciara dreptul nostru de proprietate trebuie facuta o suplimentare a succesiunii fiecaruia dintre nepoti, iar la certificatele pe are le avem de la parinti sa se alipeasca mostenirile dupa bunici. M-am interesat si acest lucru se poate face doar la notarul care a facut prima succesiune, iar asta implica deplasari pe distante mari (noi suntem in Bucuresti, ar trebui sa ajungem fix in celelalte capete de tara pentru lucrul acesta).

Intrebare - este adevarat ca vanzarea nu poate fi facuta altfel decat dupa ce aceste suplimentari ale succesiunii sunt facute de catre fiecare si inscrise in cartea funciara? Intleg pentru cei cu tatal decedat in 2014, care au facut succesiunea ulterior, dar si pentru noi acestia care deja aparem pe certifiatul de mostentitor din 2014 si inteleg si pe intabulare?

Exista o solutie mai rapida pentru a putea face vanzarea? Din pacate si cumparatorul este venit in tara pentru o perioada scurta de timp, iar noi nu am stiut ca nu este suficient ceea ce am facut pana acum, si ca ar mai fi pasi de parcurs in acet sens.

multumesc!

PS - Notarul verilor mei cu ultimul parinte decedat (2014) le-a spus ca pentru suplimentarea succesiunii are nevoie de un Certificat Fiscal al acelor bunuri imobile SCOS PE NUMELE PARINTELUI LOR DECEDAT. Cum intr-o mie de ni ar fi acest lucru posibil?
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2016
cristiana_h, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire incalcita swamerra swamerra Buna ziua, am o problema cu o mostenire din partea bunicului meu. Bunicul meu a murit acum vreo 10 ani. Bunicul nu a lasat la nimeni partea lui, noi ... (vezi toată discuția)
Succesiune ceaunica ceaunica Buna ziua, unchii mei fac sucesiunea in urma decesului bunicului. Sunt 4 frati. Unul dintre frati, in speta tatal meu este si dansul decedat. Dupa tatal meu s ... (vezi toată discuția)
Succesiune manuela39 manuela39 Buna ziua , As dori sa aflu cativa pasi pe care trebuie sa-i urmez cu referire la succesiunea in instanta / succesiunea la notar . Parintii mei au decedat ... (vezi toată discuția)