avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... recalculare indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

recalculare indemnizatie

Buna ziua, sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani si de luna aceasta mi se recalculeaza indemnizatia. La inceputul lunii trecute am aflat ca in venit trebuiau trecute si bonurile de masa, firma mi-a completatat alta adeverinta, dar astazi când am sunat la agentia de plati Prahova mi-a spus ca nu se mai poate face nimic. In urma insistarilor mele au intrebat directorul, au sunat si la Bucuresti si nu pot face nimic. Au spus ca singura solutie este sa-mi dea angajatorul diferenta. Poate fi obligat angajatorul prin lege sa-mi plateasca diferenta fiindca a completat gresit adeverinta? Multe colege cu alta functie si salariu mai mic decat mine au pierdut banii respectivi.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 12 Iulie 2016
iulik_iulik a scris:

... Poate fi obligat angajatorul prin lege sa-mi plateasca diferenta fiindca a completat gresit adeverinta? ....

Poate fi actionat in instanta angajatorul pentru o astfel de situatie.
1. Conform Ordinului MM nr. 1099/2016 privind aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare se face în baza informaţiilor existente la nivelul agenţiilor teritoriale prin aplicarea procentului de 85% asupra bazei de calcul avute în vedere la stabilirea dreptului înainte de intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 66/2016.

2. Prevederea de mai sus inseamna ca nu se pot depune si alte cate privind veniturile decat cele existente la dosar si pe care le-ati depus initial atunci cand ati solicitat indemnziatia pentru concediu crestere copil.

3. Cand ati solicitat adeverinta de la angajator trebuia sa verificati si dvs. continutul ei si sa solicitati refacerea ei daca nu era corecta.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. La inceputul lunii iunie cautand pe internet ''recalculare indemnizatie'' pentru a afla daca intra in vigoare noua lege, am gasit urmatoarea postare:

''Buna ziua,as dori sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:din luna aprilie 2013 sunt in concediu crestere copil.Angajatorul nu mi-a trecut pe adeverinta depusa la dosar si valoarea tichetelor de masa desi acestea erau impozitate.In luna martie 2014 am facut o cerere pentru recalcularea indemnizatie si am primit o decizie prin care mi se majoreaza indemnizatia cu suma de 93 ron.In luna mai 2014 am primit indemnizatia marita cu aceasta suma dar diferenta pe lunile anteroiare nu am primit-o.Mentionez ca in aceeasi perioada a depus cerere pentru recalculare si o alta colega cu domiciliul in jud. Gorj si ea a primit diferenta pe un an in urma. Pe decizia primita se mentioneaza ca drepturile specificate se aplica incepand cu 31.03.2013.
Am sunat la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala si mi s-a spus ca nu voi primi banii din urma.Este corect?''

Asa am aflat ca ar fi trebuit trecuta valoarea bonurilor de masa, si nu am verificat cand am primit adeverinta fiindca stiam ca doamna manager de la resurse umane este o femeie capabila si nu mi-a trecut prin cap nici macar o secunda ca nu stie sa completeze o astfel de adeverinta, dar se pare ca m-am inselat. Eu nu am pierdut nimic pana acum fiindca a fost plafonul maxim de 1200 lei, dar colega mea (cu un salariu mult mai mic ) a pierdut acesti bani, si posibil sa nu fim singurele in aceasta situatie.... As vrea ,daca se poate sa-mi spuneti daca scrie in lege ca era si obligatia noastra sa stim ce venit trebuie trecut in adeverinta (am cautat pe internet dar nu am gasit nimic, sau poate nu stiu unde sa caut). De la primarii, nimeni nu spune nimic, dau formularele si cam asta e tot.... Multumesc mult.
1. Nici dvs. nici salariata care a completat adeverinta nu puteti invoca necunoasterea legii, amandoua trebuia sa stiti ca se iau in calcul si tichetele de masa iar dvs. trebuia sa verificati veniturile trecute in adeverinta.

2. Cel mai simplu pentru dvs. era sa ne intrebati pe noi, aici pe Avocatnet.ro, inainte de a depune adeverinta la Primarie.
iulik_iulik a scris:

....
Am sunat la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala si mi s-a spus ca nu voi primi banii din urma.Este corect?''

......... As vrea ,daca se poate sa-mi spuneti daca scrie in lege ca era si obligatia noastra sa stim ce venit trebuie trecut in adeverinta (am cautat pe internet dar nu am gasit nimic, sau poate nu stiu unde sa caut). De la primarii, nimeni nu spune nimic, dau formularele si cam asta e tot.... Multumesc mult.

1. Este corect ce v-au precizat cei de la AJPIS.

2. "Nimeni nu poate fi considerat ca nu cunoaste legea, adagiu latin ce exprima principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie. Cunoasterea si respectarea legii definesc atitudinea civica, comportamentul etic, grija fata de valorile sociale, aparate si promovate prin actele normative, fata de interesele fundamentale ale intaririi si dezvoltarii societatii. Legile si celelalte acte normative sunt aduse la cunostinta cetatenilor prin publicarea lor in "Monitorul Oficial al Romaniei" si prin alte mijloace de comunicare. "

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul gresit indemnizatie crestere copil madalinanistor madalinanistor Buna ziua.In calculul indemnizatiei de crestere copil nu mi s-a luat in calcul valoarea bonurilor de masa ci numai venit net realizat in ultimele 12 luni. ... (vezi toată discuția)
Recalcularea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului Ald52-cic Ald52-cic Buna ziua, Din decembrie 2015 sunt in concediu pentru ingrijirea copilului, iar din mai 2017 am reluat activitatea. Din iulie 2016 mi-a fost recalculata ... (vezi toată discuția)
Recalculare indemnizatie crestere copil dupa 1 an andra_2 andra_2 Buna ziua! Sunt in concediu de crestere copil (copilul are 1 an). Luna trecuta am fost sunata de la locul de munca sa ma duc dupa o adeverinta de venit, cu ... (vezi toată discuția)