avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare sanatate student la zi in varsta de 19 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare sanatate student la zi in varsta de 19 ani

Am un fiu, student la zi la Facultatea de Drept si Facultatea de stiinte politice, in varsta de 19 ani, implineste 20 in noiembrie, a terminat primul an. Am verificat pe site eliberarea cardului de sănătate, nici nu a fost emis. Am verificat dacă figurează ca asigurat şi NU figurează. Nu va mai spun ca am intrebat la Casa de sanatate Bucuresti si nu m-a lamurit cu absolut nimic. Am scris si la Ministerul sanatatii si e de rasul-plansul raspunsul lor. Ce trebuie sa faca studentul ca sa fie asigurat? A fost la secretariatul facultatii si nu a rezolvat nimic. Va redau mai jos corespondenta mea cu "organele abilitate"', sa vedeti si dvs. in ce hal suntem tratati:
Buna ziua,

Va precizam ca solicitarea dumneavostra nu intra in atributia MS. Va rugam sa va adresati Casei de asigurari de sanatate teritoriala.

DRPAERI MS



From: ruxy [mailto:ruxy.greceanu@gmail.com]
Sent: Saturday, July 2, 2016 1:24 PM
To: presa@ms.ro
Subject: eliberare card sanatate pentru student



Buna ziua,
Ma numesc Greceanu Ruxandra, mama studentului Greceanu Andrei-Gabriel, CNP 1961126460045.
Am intrebat la CASMB ce se intampla cu cardul de sanatate al fiului meu care a implinit 18 ani in noiembrie 2014, card pe care nu l-a primit nici pana in prezent.
In prezent este student la cursuri de zi la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, la care este inscris de un an de zile si care a trimis catre CASMB datele privind studentii ce frecventeaza cursurile acestei facultati.
Redau mai jos corespondenta pe care am avut-o cu CASMB, care nu m-a lamurit daca trebuie intreprins ceva si nici nu a rezolvat situatia despre care vorbeam.
Cu speranta ca Ministerul Sanatatii va reusi sa rezolve aceasta problema importanta pentru noi, va multumesc anticipat,
Greceanu Ruxandra
telefon: 0724947786
mail: ruxy.greceanu@gmail.com
___________________________

Buna ziua

Informatiile privind modalitatea de validare a calitatii de asigurat si obtinere a adeverintei de asigurat sunt publicate pe pagina www.casmb.ro, aici



[ link extern ]

Va rog sa cititi cu atentie infomatiile de la sectiunea indicata

Verificarea calitatii de asigurat se face aici:

[ link extern ]



Conform prevederilor:-Legii 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,- HG 900/2012, cu modificarile si completarile ulterioare,- Ordin CNAS nr. 98/2015,

Cardurile nationale se tiparesc (emit) din oficiu, in baza registrului national de evidenta al asiguratilor. Comenzile se dau centralizat, la nivel national, catre Imprimeria nationala, iar personalizarea se face de catre Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice (Centrul Naţional Unic) din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte (HG 900/2012), pentru persoanele care implinesc varsta de 18 ani si/sau cele care dobandesc calitatea de asigurat, asiguratii urmand a le primi prin intermediul serviciilor postale. ([ link extern ] .

Asadar, NU SE FAC DEMERSURI DE CATRE ASIGURATI pentru tiparirea cardului national.(acesta este motivul pentru care pe site nu exista informatii referitor la demersurile asiguratilor in acest sens) si, conform HG 900/2012 cu modificarile si completarile ulterioare si ordin CNAS nr. 98/2015 nu se emit adeverinte care sa inlocuiasca un card in situatia in care acesta nu a fost emis

Asiguratii aflati in aceasta situatie asteapta sosirea cardului prin posta si, pana la intrarea in posesia cardului, beneficiaza de servicii medicale in baza calitatii de asigurat, urmare verificarii efectuate de catre furnizori aici:

[ link extern ]



Cristina CALINOIU

Sef Birou Purtator de Cuvant







From: lidia.comaroni [mailto:lidia.comaroni@casmb.ro]
Sent: 21 martie 2016 10:54
To: formular de contact
Subject: Fwd: eliberare card sanatate





-------- Mesaj original --------

Subiect:


eliberare card sanatate

Data:


2016-03-21 11:04

Expeditor:


ruxy <ruxy.greceanu@gmail.com>

Destinatar:


lidia.comaroni@casmb.ro



Stimată doamnă,
Vă scriu în calitate de mamă a lui GRECEANU ANDREI-GABRIEL, cu CNP 1961126460045. Am verificat pe site eliberarea cardului de sănătate, nici nu a fost emis. Am verificat dacă figurează ca asigurat şi NU figurează. El este student la Facultatea de Drept şi la Facultatea de ştiinţe politice, a încercat să întrebe la secretariatul facultăţilor şi nu a aflat nimic. Am dori să ştim ce trebuie întreprins pentru a figura ca asigurat, fiind student, în curând împlineşte 20 de ani. Am înţeles că sistemul generează realizarea cardului de sănătate automat la împlinirea vârstei de 20 ani. A trecut mai mult de un an. De când e la facultate nu mai figurează ca asigurat la medicul de familie. Vă rog sa ne îndrumaţi, să ne comunicaţi ce trebuie să facem pentru a figura şi el ca asigurat şi a i se elibera şi un card naţional de sănătate.
Aşteptând un răspuns din partea dumneavoastră,
Cu stimă,
Ruxandra Greceanu
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 09:31, 5 Iulie 2016
Daca baiatul dvs nu apare asigurat in SIUI-SISTEM INFORMATIC UNIC INTEGRAT,,atunci calitatea de asigurat se face pe baza de adeverinta eliberata de Casa de Sanatate de pe raza de domiciliu . In acest scop ,se va prezenta la Casa de Sanatate cu urmatoarele acte:


- copie act de identitate,
- document din care sa rezulte calitatea de student:
- adeverinta student care urmeaza studiile intr-o institutie de invatamant acreditata in Romania/ bursier Erasmus in alt stat UE/SEE/CONFEDERATIA ELVETIANA
- Copie diploma de bacalaureat/licenta/master dupa caz (Aceste documente se solicita in vederea stabilirii continuitatii studiilor pe perioada termenelor de prescriptie care este de 5 ani)
- Declaratie pe propria raspundere ca nu a realizat venituri de la implinirea varstei de 18 ani (Anexa 5),se poate descarca de pe siteul Casei de sanatate
- dovada platii contributiei in cazul in care au obtinut venituri din munca / sau nu se incadreaza in categoriile de studenti mentionate anterior
- Cerere de obtinere a adeverintei de asigurat (Anexa1)se descarca de pe siteul Casei
Va multumesc pt. raspunsul lamuritor, deci nu am scapat de coada si timpul pierdut la Casa de asigurari, speram ca facultatea sa faca demersurile respective, acum ca e in vacanta va fi o "provocare" pentru el.
Asa dupa cum ati citit, institutia de invatamant superior nu are nicio obligatie in acest sens,singura obligatie este de a-i elibera baiatului dvs acea adeverinta de student si de a viza eventual carnetul de student (daca nu este vizat la zi). Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card sanatate dupa angajare trz trz M-am angajat de curand si as vrea sa stiu cum pot intra in posesia cardului de sanatate, cat timp dureaza si cum se procedeaza? Am incercat sa sun la CASMB ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii la cass de catre angajator danutzamo danutzamo Buna ziua, angajatorul la care lucrez nu este cu platile la zi a contributiilor la sanatate. In aceste conditii ma trimite pe mine la casmb sa ridic o ... (vezi toată discuția)
Inscriere casa de asigurari de sanatate gresita ancadantes ancadantes Buna ziua. Locuiesc in Bucuresti si sunt asigurata ca si salariat la CASMB, dintotdeauna, lucru ce se poate dovedi prin declaratiile depuse de angajator si ... (vezi toată discuția)