avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical - accident pe drumul spre locul de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical - accident pe drumul spre locul de munca

Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu un concediu medical: cine si cum stabileste daca este accident in timpul deplasarii la serviciu ? Am cazut la 30m de autobuzul (angajat de firma) cu care merg la serviciu si mi-am fracturat piciorul, m-au vazut cativa colegi. Medicul a trecut la cod de indemnizatie 01 si nu 02 cum prevede codul indemnizatiilor.
Cel mai recent răspuns: dibella , utilizator 13:49, 6 Iulie 2016
Discutati cu medicul sa va schimbe codul de concediu medical, daca este cazul. El este in drept sa decida acest lucru.
Dvs. trebuia sa anuntati angajatorul de producerea evenimentului. Angajatorul trebuie sa comunice evenimentul produs la ITM si sa dea decizie interna pentru cercetarea acestuia.
Daca angajatorul nu a anuntat evenimentul produs la ITM o puteti face dvs. in scris, cu nr.de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite la ITM prin posta cu confirmare de primire.
Dosarul de cercetare a evenimentului produs se avizeaza de catre ITM ca AM daca sunt indeplinite conditiile de accident de munca de traseu.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.5 lit. g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers.
In fisa individuala de instruire ar trebui sa aveti mentionat ca mijlocul de transport se asigura de catre angajator cu ....., pe traseul ...., intre orele ......
Cum angajatorul asigura transportul salariatilor sunt premize pentru ca evenimentul produs sa fie inregistrat ca AM de traseu.
Medicul va schimba codul accidentului in baza formularului FIAM de inregistrare a evenimentului produs ca AM de traseu.
Multumesc pentru raspuns. Accidentul s-a intamplat in 28.06.a.c. la ora 18.20 iar programul de lucru incepea la ora 19.00. Fiind in statia autobuzului care duce angajatii la firma, am rugat un coleg sa anunte persoana care tinea locul sefului. Eu am mers direct la medicul de familie, care mi-a prescris doar niste calmante, pentru nerv strangulat, dupa care am sunat la serviciu si am anuntat personal. Am mers doua zile la serviciu, apoi in 4 iulie am facut radigrafie unde s-a vazut fractura si am primit concediu medical. Intrebare: 1-daca astazi, dupa 6 zile, a fost anuntata protectia muncii din firma si s-a facut ancheta, mai poate fi luat in considerare ca accident pe drumul spre locul de munca ? 2 -care este avantajul/dezavantajul fata de boala obisnuita, cod 01 ? 3 -poate fi amendata firma pentru declarare cu intarziere ?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2016
dibella, utilizator
1. Nu are importanta cand se face anuntul evenimentului la ITM pentru ca acesta sa fie cercetat ca AM, in conditiile in care, dupa spusele dvs., ati anuntat seful ierarhic (acesta trebuia sa anunte evenimentul angajatorului) si in plus ati fost prezenta ulterior, la serviciu, 2 zile. Daca nu s-a anuntat in prima zi, pentru ca ati revenit la serviciu fara a primi concediu medical de la medicul de familie, trebuia anuntat in momentul in care s-a depistat fractura.
Evenimentul trebuie cercetat de catre comisia numita de angajator.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are
cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
2. Daca evenimentul nu este cercetat ca AM, nu veti beneficia de prevederile Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
3. Firma poate fi amendata contraventional de catre ITM pentru neanuntarea evenimentului produs. Evenimentul trebuia inregistrat de catre firma in Registrul de accidente usoare (anexa 17 la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare) si anuntat ca atare inca din prima zi (anexa 13 la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare), adica din 28 iunie.
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca in timpul seviciului bună ziua, am suferit ... amaogrean81 amaogrean81 Accident de munca in timpul seviciului Bună ziua, am suferit un accident de muncă, în timp ce mă deplasam la o alta firmă pentru a îndeplini obligatii ... (vezi toată discuția)
Accident Doinadenisa Doinadenisa Dacă pe traseu dinspre serviciu spre casa se întâmplă în acident din cauza șoferului și eu îmi fracturez mâna și trebuie operată cât ar fi dăuna ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Marius Baraboi Marius Baraboi Dacă am fost muşcat de un câine în timpul exercitării profesiei, şofer distribuitor, cum se traduce acest incident ? Ce pot face în continuare legal ??? (vezi toată discuția)