avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita-Chirias Primarie
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita-Chirias Primarie

Buna ziua,

Va aduc la cunostinta o problema cu care ma confrunt de aproape 2 ani, de cand sunt Presedintele unei Asociatii de Proprietari, si pentru care va cer sfatul si ajutorul in acelasi timp.
In una din scarile condominiului Primaria detine in proprietate un apartament pe care l-a inchiriat unei familii. Desi nu avea dreptul, chiriasa a fost numita in functia de cenzor a Asociatiei. In 2001 a fost verificata activitatea Asociatiei de catre reprezentanti ai Primariei, Fiscului si Politiei Economice in urma mai multor sesizari. Urmare a verificarii au fost stabilite culpe si sanctiuni(pana la delapidare) membrilor conducerii printre care si revocarea respectivei chiriase. Din momentul numirii unui nou administrator aceasta a declarat public ca nu mai plateste un leu Asociatiei si nu se lasa pana nu da orice administrator afara, promisiuni pe care dealtfel si le tine si in ziua de azi!
In 2005 Asociatia i-a intentat proces pentru sumele datorate, prescriindu-i-se cu aceast ocazie sumele mai vechi de 3 ani. Dar si asa suma restanta a ramas la o valoare considerabila. Problema la momentul actionarii in judecata a fost ca s-a cerut doar valoarea restantei+penalitatile pana la data depunerii actiunii si nu pana la data achitarii integrale, motiv pentru care am intentat un alt proces pentru diferenta, de data aceasta "asa cum trebuie".
In noiembrie 2007 Asociatia a castigat primul proces obtinand o hotarare definitiva si irevocabila prin care s-a obtinut plata restantei+penalizari(suma fixa), plata cheltuielilor de judecata si, cel mai important, rezilierea contractului de inchiriere cu Primaria! In calitate de Presedinte am pus in aplicare respectiva hotarare cu ajutorul unui executor si am evacuat apartamentul pe cheltuiala Asociatiei. Dar in acelasi timp Primaria i-a prelungit contractul de inchiriere cu inca un an(2008) desi obtinusem rezilierea contractului(in nov. 2007) pe motiv ca ea(Primaria) nu a fost instiintatata de catre Executor ca se face executarea(desi acesta avea dovada instiintarii)! Dupa evacuare respectiva familie(fosta) chiriasa a reintrat abuziv in apartament. In calitate de creditor am chemat Politia si i-am (re)evacuat, de 2 ori, facandu-le in acelasi timp si plangere penala pentru violare de domiciliu si intrare prin efractie. Plangerea penala ne-a fost respinsa de Procuror pe motiv de "lipsa de calitate procesuala", considerand ca nu noi, Asociatia, eram indreptatiti sa facem aceasta plangere ci Primaria in calitate de proprietar.
Intre timp aceasta a achitat ~80% din ceea ce prevede hotararea definitiva dar sta in continuare clandestin in acelasi apartament, fara sa plateasca un leu de aproape 2 ani!
Am luat legatura din nou cu executorul pentru a reface evacuarea dar mi-a spus ca evacuarea se face o singura data iar Primaria taraganeaza de la o luna la alta, din momentul evacuarii, sa ne acorde sprijinul in aduce la indeplinire total respectiva hotarare.
Intrebarile la care va solicit sfatul si ajutorul sunt:
1 - Nu se poate face din nou evacuarea daca Asociatia nu a incasat intreaga valoare din hotararea instantei?
2 - Cum putem constrange Primaria sa-si dea concursul, pe cale ierarhica?(precizez ca am facut zeci de sesizari catre Directia de Adm. Locuinte, atat scrise cat si telefonic)
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
Presedintele, utilizator
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 16:12, 18 August 2009
1. Executarea silita prin executorul judecatoresc trebuie sa-si urmeze cursul PANA CAND SE FACE INDESTULAREA CREDITORULUI CONFORM TITLULUI EXERCUTOR. La dvs. mai aveti de recuperat, asa ca reluati procedura cu un executor pt executarea debitului ca nu are ce sa va obiecteze la acest aspect.
2. Dati drumul si la o actiune in instanta "OBLIGATIA DE A FACE" cu Primaria,si persoana fizica (deci ambii) prin care in baza hotararii legalizate cu rezilierea contractului cu primaria cereti intrarea in legalitate prin constatarea nulitatii si fata de cel de al II-lea contract, contractul din 2008 (il castigati usor ca este autoritate de lucru judecata de vreme ce l-a pierdut pe cel anterior, este rea credinta sa m ai faca alt contract) , cu daune moratorii (penalitati de intarziere pe zi intarziere de 1.000 lei) si eliberarea locuintei.
Inocentia
Privitor la al doilea contract, am uitat sa precizez ca a expirat anul acesta si am primit adresa de la Primarie acum 2 luni prin care ni se solicita pozitia fata de respectiva sentinta (renuntam/continuam) pentru ca persoana in cauza facuse cerere de prelungire in baza OUG 44/2009!X-( Bineinteles ca nu am renuntat.
In cel de-al doilea proces, inceput in 2007, am dat in judecata direct Primaria iar aceasta a chemat in garantie chiriasa. Si uite-asa ne "plimbam" de 2 ani cu ei! Imaginati-va ca instanta i-a aprobat inca un raport de expertiza contabila pe care l-a contestat tot ea de cum a fost depus! Tot ce face sunt doar tertipuri pentru a lungi situatia!
Multumesc oricum pentru sfat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul. legal23 legal23 Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Bloc anl: primaria ne obliga sa ne constituim in asociatie de locatari insider insider Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie ... (vezi toată discuția)
Recuperare restanta locatar anl ciprianagapie ciprianagapie Buna seara! Sunt administrator la un bloc ANL si am un locatar cu o restanta de cca 4500 lei (da 45 milioane lei vechi). Si catre Primarie vreo 3000 lei. ... (vezi toată discuția)