avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... certificat de nastere cu data gresita
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

certificat de nastere cu data gresita

Unei persoane i s-a eliberat un cerificat de naştere (dublicat pentru că în pierduse) de la o comună cu o dată greşită în anul 1985.Acum când a vrut să se pensioneze s-a constatat această greşeală în neconcordanţă cu celelalte documente.Cum trebuie să procedeze pentru a intra în legalitate?Vă multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:54, 20 August 2009
Ori mai cere eliberarea unui alt duplicat ,dar cu date corecte,ori poate face o actiune pentru indreptare eroare materiala -este cea mai buna solutie.
Fiind un document de identificare,pentru evitartea oricaror consecinte,de regula astfel de situatii se solutioneaza prin instanta civila ,care este investita cu cerere indreptare eroare materiala.Se solutioneaza in termen relativ scurt ,
Vă mulţumesc pentru răspuns....la ce instanţă se poate adresa dacă persoana domiciliază în Galaţi şi primăria care i-a eliberat certificatul greşit este din judeţul Vrancea?
Actiunea se depune la instanta in raza careia se afla autoritatea care detine actele in baza carora a fost eliberat certificatul
In conformitate cu prevederile art.57^1 alin.1 din Legea nr.119/1996, Rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor înscrise pe marginea acestora se face în temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are în pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate, cu avizul prealabil al Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanei.

(2) Cererea de rectificare a actelor de stare civila si a mentiunilor înscrise pe acestea, însotita de actele doveditoare, se depune la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are în pastrare actul de stare civila ori, dupa caz, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria de la locul de domiciliu. Cererea se solutioneaza în termen de 30 de zile
prin emiterea dispozitiei prevazute la alin. (1), care se comunica solicitantului în termen de 10 zile de la data emiterii.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseala intr-un act de stare civila myoara69 myoara69 bunicul se numeste DES....in .certificatul de casatorie sa gresit DAS..bunicul este decedat si vreau sa deschid succesiunea cu bunica si ea avand identitatea ... (vezi toată discuția)
Documente justificative grami grami La decesul bunicii am intampinat o problema in ceea ce priveste faptul ca bunica are alt nume diferit de al fiului sau (tatal meu). Numele bunicului a fost ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere cu numele de familie gresit madirai madirai buna am si eu o problema cu certificatul de naste al fetei mele acum 10 ani iam facut certificatul de nastere la ambasada si din greseala numele de familie a ... (vezi toată discuția)