avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vinzare teren
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vinzare teren

terenul care este in proprietatea unei firme platitoare de tva la vinzarea unei parti din teren ,factura este purtatoare de tva ?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 10:19, 21 August 2009
Da! La vanzare factura va purta TVA. Deci trebuie sa aveti in vedere la negocierea pretului si acest aspect!B-)
ATENTIE la felul terenului!

Codul fiscal:
Art. 141. - (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
(3) Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) şi f), în condiţiile stabilite prin norme.

Norme metodologice:
(6) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinaţie, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism.

Concluzie:
1.Vanzarea unui teren este o operatiune scutita de TVA, chiar daca vanzatorul este persoana impozabila dpv al TVA.
2.Vanzarea unui teren construibil este o operatiune impozabila dpv al TVA.
3.Incadrarea unui teren ca fiind construibil sau nu, este data de certificatul de urbanism.
4.Daca se doreste vanzarea cu TVA a unui teren care beneficiaza de scutire, trebuie facuta notificare la administratia financiara.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren cata8 cata8 Buna ziua, Am si eu o intrebare: o societate platitoare de tva vinde un teren alte societati platitoare de tva. Operatiunea este purtatoare de tva ? va ... (vezi toată discuția)
Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire carmengherasim carmengherasim Am o cladire achizitionata in 2001. A fost reevaluata in dec. 2006. Societatea doreste sa vinda cladirea, la rubrica de TVA pot scrie scutit fara drept de ... (vezi toată discuția)