avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... cod rutier vs noul cod penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

cod rutier vs noul cod penal

buna ziua stimati avocati vin in fata dvs cu o dilema care mie in mod personal imi este usor putin ciudata in ciuda faptului caci nu prea am cunostinte de drept penal sau cod rutier.
Un amic foarte bun a avut surpriza neplacuta sa afle cu stupoare ca mama lui a fost inplicata intr-un accident rutier, fiind acrosata de un conducator auto care executa o manevre de iesiere cu spatele a lovit pe mama amicului (victima) provocandui o dubla fracutra victimei care ulterior in cel mai scurt tinp va suporta si o operatie la acel picior introcandui niste tije.
in urma unor investigati mai amanuntite in urma discutiei cu victima declara ca a tranversat prin loc nepermis si a patruns in spatele autoturismului care efectua in tinpul acele o manevra de iesire cu spatele acrosand victima si provaocand ranile mai sus mentionate, totodata la sosirea echipajului de politie la fata locului au fost recoltate soferului cu allcoltestul cat si victimei la spital rezultatul fiind ca anbi participanti se aflau in stare de abrietate la producerea accidentului.
Acuma vine si dilema mea conform noului cod rutier care sustine caci o persoana fizica cere se deplaseaza in traversare print-run loc nepermis si este inplicata urmarile sunt suportate in totalitate de victima cu toate ca ulterior victima necesita si operatie chirurgicala in urma dublei fracturi si soferul care a executat manevra de iesire cu spatele a uitat sa se asigurare inainte de executarea manevrei din prisma faptei ca victima a tranversat prin loc nepermis si acel sofer poate recidiva si cu un alt pieton in circumstante asemanatoare si cu consecinte mult mai grave.
Pe de alta parte uitanduma la codul penal acuma sesizez o noua reglementare a discrimitati in cazul de fata victima nu mai poate depune plangere asupra conducatorului daca nu are mai mult de 90 de zile respectiv 91 de zile.
atunci persoana vatamate care a suferit operatie si ingrijire intre 30-60 sau 60-80 de zile acelea nu mai sunt constituite ca victime sau nu mai poseda aceasta calitate chiar daca in urma acestui accident victima poate ramane cu sechele.
Acum stimati avocati cum ar putea amicul meu sa faca sa il dea in judecata tinand cont caci codul rutier este in favoarea soferului cu toate ca a fost gasit in stare de ebrietate ca de vtatamare corporala din culpa nici nu intra in discutie daca victima nu intruneste cele 91 de zile de ingrijire nu se constituie infractiune in ciuda acestui aspect victima sufera durere,operatie si cheltuieli la care familia nici nu poate sa le deconteze din prizma unor legi modificate.
Ce cai legale vizavi de acest caz poate demara si ce ar trebui de facut.
Se poate deschide proces civil dacă fapta nu constituie infracțiune.
Daca era sub influenta bauturilor alcoolice este suficenta si o singura zi de ingrijire medicala pentru a se retine infractiunea de vatamare corporala din culpa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire permis exxelar exxelar Buna ziua, In urma cu un 1 an am fost implicat intr-un accident rutier soldat cu vatamarea corporala a victimei (55 zile de ingrijiri medicale), in urma ... (vezi toată discuția)
Accident rutier catayo6108 catayo6108 Am si eu o problema, in urma cu trei zile am dat peste cineva cu masina, veneam dinspre magazin, iar in momentul efectuarii virajului spre stanga , mia iesit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier glitch glitch Buna ziua ! Am un prieten care a fost implicat intr-un accident rutier. A accidentat un batran de aproximativ 80 de ani care a traversat prin loc nepermis si ... (vezi toată discuția)