avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume

Buna ziua,

Aplelez la dvs. cu o intrebare privind schimbare de nume.
In luna august am sa divortez si doresc sa renunt la numele sotului meu. Intrebarea mea este: Pot sa dobandesc numele bunicului meu? (care din pacate este decedat), insa bunica care ii poarta numele traieste. Daca da, de ce documente am nevoie si care este procedura?
Va multumesc anticipat.
Cu deosebita consideratie,
Angel
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:57, 11 Iulie 2016
Dupa descaferea casatoriei se poate redobandi numele purtat anterior acestei sau se poate pastra numele din timpul casatoriei.

Numele şi/sau prenumele pot fi schimbate pe cale administrativă, prin adoptarea concluziei de către oficiul stare civilă, care se aprobă de către Serviciul Stare Civilă.

Numele şi/sau prenumele pot fi schimbate în baza următoarelor motive:

-pronunţarea dificilă, dacă acestea sînt formate din expresii indecente, lipsite de eufonie, ridicole, precum şi dacă au fost transformate (schimonosite)prin traducere;
-dorinţa de a avea numele şi/sau prenumele corespunzător naţionalităţii solicitantului;
-solicitarea unui nume de familie simplu în locul numelui dublu;
-dorinţa persoanei de a avea acelaşi nume de familie ca şi numele al soţului sau să alăture la numele al său numele al soţului, în cazul când nu a făcut-o la căsătorie;
-dorinţa de a reveni la numele al său de până la căsătorie în cazul când nu a făcut-o la divorţ;
-dorinţa de a purta numele al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane, care a participat la educaţia solicitantului;

Cazuri întemeiate de schimbare a prenumelui sînt recunoscute şi acelea, cînd solicitantul de fapt poartă un prenume diferit de cel care este înscris în actul de naştere pe numele acestuia
alte motive, dacă acestea vor fi recunoscute întemeiate, fapt care va fi descris detaliat în încheierea respectivă de către OSC.

Nu se consideră temei pentru schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui următoarele motive:

-trecerea la numele de familie al rudelor ascendente de la care se intenţionează sau urmează să se moştenească averea;

-identificarea intenţiei de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui în scopuri abuzive ce ţin de încălcarea regimului de vize, eschivarea de plata pensiei de întreţinere, de achitarea datoriilor etc.

Va multumesc pentru raspuns.

O zi frumoasa va doresc,
Angel
Daca divortati banuiesc ca vreti sa reveniti la numele dvs. de fata(din moment ce oricum nu-l mai doriti pe cel al exsotului). Dupa ce va schimbati buletinul pe numele de fata puteti solicita o schimbare de nume pe cale administrativa, dar sincer nu va indic. E complicat ca de fiecare data sa faceti dovada functionarilor de ce aveti atatea nume in palmares. Actele de studii pe un nume (cel de fata), apoi actele de divort(numele sotului), dupa care actele in urma schimbarii de nume pe numele bunicului. Daca ulterior va recasatoriti iar sotul are pretentia sa treceti pe numele sau va dati seama ce incurcatura de acte veti avea? Nu conteaza numele ci omul care il poarta. Esenta omului nu e numele sau ci caracterul. Parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliminare prenume andrei252005 andrei252005 Buna ziua, doresc sa elimin un prenume din cele 3 pe care le are copilul meu. (vezi toată discuția)
Schimbare nume vlpu911mh vlpu911mh Buna ziua. Din motive personale intentionez sa imi schimb numele de familie. Am parcurs aproape toti pasii,singurul lucru care trebuie sa il fac cu mana mea ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui la casatorie Bettina88 Bettina88 Buna ziua! Am o nelamurire: viitorul meu sot are un nume dublu de familie, iar la casatorie as dori sa preiau doar unul din numele lui. Este ... (vezi toată discuția)