avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident de munca in Italia?

In anul 2010 eram angajat la o firma din Romania si am fost detasat la o lucrare in Italia.Acolo am avut un accident de munca la un deget.Am fost internat o zi si operat la deget .Dupa o saptamina am fost la control insotit de reprezentantul firmei,care a discutat la birourile spitalului despre situatia mea,ca sunt asigurat si ca beneficiez de toate drepturile de asigurat.Dupa citeva zile mi-am dat demisia si m-am intors Romania.Dupa sase ani am primit prin posta o scrisoare de la spital prin care sunt anuntat ca Cassa Romena nu a raspuns solicitarilor de plata ale spitalului si sunt rugat sa platesc eu factura(atasata scrisori).Ce sa fac?Cui sa ma adresez pentru rezolvarea problemei?Dupa atatia ani nu sa prescris plata?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:04, 11 Iulie 2016
Daca ati fost spitalizat doar o zi si nu ati primit concediu medical de minim 3 zile, iar evenimentul nu a fost anuntat de catre firma unde erati detasat la firma din Romania unde erati angajat si ulterior de catre aceasta firma la Inspectia muncii/ ITM, nu sunt indeplinite conditiile pentru ca evenimentul sa fie declarat accident de munca.
Va trebui sa contactati firma la care ati fost detasat in Italia. Puteti apela la ambasada/ consulatul Romaniei in Italia (gasiti adresa pe internet) pentru ajutor.
Daca la spital doar s-a discutat, fara a se lasa un document scris de catre firma italiana, referitor la acceptul de plata al interventiei medicale/ spitalizarii, cred ca numai prin instanta, daca veti deschide actiune in Italia impotriva respectivei firme, puteti scapa de plata.
Nu stiu sa va raspund cum ar putea/ daca ar putea spitalul sa va oblige sa platiti, tinand cont ca nu sunteti in Italia. Ma gandesc ca ati putea primi interdictie de intrare in Italia.
Accidentul trebuia inregistrat in Romania,sau numai in Italia?
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2016
valyg, utilizator
Evenimentul produs trebuia comunicat de firma din Italia la institutia teritoriala care se ocupa cu protectia muncii si cercetat. In urma cercetarii se stabilea daca sunt indeplinite conditiile pentru inregistrare ca AM.
Firma la care erati angajat in tara si care v-a detasat in Italia trebuia sa anunte evenimentul produs la ITM/ Inspectia muncii. In cercetarea efectuata in tara se preluau toate documentele emise in Italia (PV de cercetare eveniment produs, documentele medicale, etc.) si se decidea daca sunt indeplinite conditiile pentru inregistrare ca AM de catre firma din Romania.
E posibil sa se ajungă la prescriptie.
Firma era obligata sa se ocupe de aceasta problema ca sa nu plătiți dvs.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f)eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza obligativitatea anuntarii de indata a evenimentelor/ accidentelor de munca produse, iar pentru neanuntare se aplica amenzi contraventionale. Nu este precizat un termen de prescriptie in cazul producerii unui AM in ceea ce priveste cercetarea/ inregistrarea in conditiile in care anuntarea evenimentului produs nu s-a facut de indata de catre angajator.
Firma italiana daca s-a angajat chiar verbal sa plateasca serviciile medicale, ar fi trebuit sa o faca. Cum nu a facut-o, asa cum am mentionat si in mesajul anterior, cred ca numai o actiune in instanta deschisa in Italia impotriva firmei va poate scuti de plata prestatiilor medicale.

Alte discuții în legătură

Eveniment in munca - victima, un lucrator detasat transnational in franta Laura Stamate Laura Stamate Un incident care nu a produs incapavitate temporara de munca trebuie raportat la ITM? Un angajat detasat transnational in Franta este lovit din greseala de ... (vezi toată discuția)
Accident de munca kenzzo2k kenzzo2k Buna seara Socrul meu lucreaza intr-o firma de prelucrari metalice. Incidentul s-a petrecut astfel: Colegul la macara, el dirija de jos. El striga: ba ... (vezi toată discuția)
Conflict la locul de munca eugeniacristina eugeniacristina Buna ziua!Sunt salariata Spitalului Clinic de Chirurgie OMF Prof.Dr.Dan Theodorescu din Bucuresti,in cabinetul in care imi desfasor activitatea medicii au un ... (vezi toată discuția)