avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediata telefonic / hartuire la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediata telefonic / hartuire la locul de munca

Buna ziua,am o intrebare.Lucrez la o firma ca si unic angajat,dupa ce am fost fortata sa fac tot felul de schimburi de tura,sau sa fac cate 10-11 zile ture de 13 ore pe zi ,astazi sunt anuntata telefonic ca sa "imi iau concediu pentru totdeauna" deoarece am alte planuri si nu pot face si maine tura 13 ore desi m-a anuntat azi pentru maine.Mereu se tipa la mine si se tot face aluzia ca voi fi data afara daca nu fac cum doreste patronul.In conditiile in care doresc sa imi dau demisia pot fi fortata sa fac maximul de preaviz de 20 zile ?Imi poate face rau daca vrea ,tinand cont ca e angajator ca sa sufar in viitor tinand cont ca doresc sa ma angajez in acelasi domeniu ?

Am sunat ca sa aflu daca ma mai duc la munca,si mi s-a zis ca ma pot duce sa imi fac treaba dar sa fiu inapoi la munca,si ca mi se plateste transportul doar ca trebuie neaparat sa stau toata ziua la munca.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
cloudabz, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 8 Iulie 2016
Conform legii trebuie sa prestati munca conform CIM.
Vedeti ce anume ati mai semnat in plus.

Nu exista dreptul de a va chema aiurea la serviciu si sa va afecteze viata privata.

Preavizul este tot conform contractului dar nu trebuie sa se abuzeze deoarece abuzul angajatorului este interzis de lege.
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Astfel, regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

3. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Prin urmare, angajatorul nu va poate obliga sa efectuati un preaviz mai mare decat cel care este mentionat in c.i.m.

4. Nu va mai luati dupa aberatiile care vi se spun... D.p.d.v. legal ,un angajator nu poate interzice altui angajator sa va angajeze. Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preavizul in cazul demisiei handsu handsu Cat este preavizul in cazul in care angajatul depune demisie ? (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul părților am dreptul la al 13-lea salariu? Cipriana Urdea Cipriana Urdea Lucrez de 15 ani intr-o multinaționala și de la 1.11.2017 voi pleca,este Ok sa nu mi se dea pro-rata din al 13-le-a salariu? (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi dau demisia ! lorelai_w lorelai_w Buna ziua, sunt angajata la un srl si vreau sa-mi dau demisia pentru ca am restante la salar de 5 luni, va rog sa ma ajutati cu un model de demisie fara ... (vezi toată discuția)