avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lichidare societate cu angajat in concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lichidare societate cu angajat in concediu medical

Buna ziua,

Doresc ca lichidez si sa radiez o societatea care are 4 angajati. Unul dintre ei este in concediu medical de boala pana in luna august. In luna august ar trebui sa intre la comisie, si condeciul se poate prelungi sau angajatul se poate pensiona. Nu stim inca.
Intrebarea mea este daca pot inchide societatea in cazul in care am un angajat in concediu medical de boala ? mentionez ca societatea este pe pierdere.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mariaanghel , utilizator 15:16, 8 Iulie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
...

2. - Dvs. ii incetati contractul individual de munca (CIM) cu art.56(1), lit.a) din Codul muncii (dizolvarea angajatorului).
- Incepand cu luna incetarii CIM salariatul va prezenta certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care i le va plati.
- Sa ia legatura cu CJAS sa vada ce acte se cer la prima depunere de certificat medical.
In cazul reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, se poate dispune concedierea salariatului aflat in incapacitate temporara de munca, stabilita prin certificat medical conform legi.
mariaanghel a scris:

Buna ziua,

Intrebarea mea este daca pot inchide societatea in cazul in care am un angajat in concediu medical de boala ? mentionez ca societatea este pe pierdere.
Va multumesc!

Da,puteti inchide societatea in aceste conditii.Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei de încetare a activităţii angajatorului se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurari sociale de sanatate.

In cf. cu prevederile art 93 al(2) din Norme 60/2006:

(2) În vederea preluării în plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale
de sănătate a drepturilor care s--au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin.
(1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la
casele de asigurări de sănătate:

a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de
sănătate;(la dvs nu e cazul,fiind vorba despre un singur angajat aflat in aceasta situatie)
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care sa dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru a cordarea drepturilor
.............
f) în cazul încetării activităţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre
următoarele acte:

-actul oficial care atestă începerea procedurii de încetare a activităţii
angajatorului (încheierea judecătorului sindic, hotărârea adunării generale a
acţionarilor, rămasă definitivă, privind lichidarea administrativă);

-copie legalizată de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
............
-procesul verbal de insolvabilitate încheiat de unităţile fiscale teritoriale;
-orice alte acte prevăzute de legislaţia în materie în vigoare la data încetării activităţii angajatorului.

Si inca ceva f. important,in cf. cu prevederile art 63 din Norme 60/2006 asa dupa cum au fost modificate prin Ordin 43/2016
............
Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune.
Cu alte cuvinte ,concediile medicale vor putea sa fie achitate de catre casa de sanatate doar daca prezinta acelasi diagnostic cu cel de dinaintea ivirii situatiei de incetare a activitatii unitatii dvs.
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt în concediu medical si angajatoruangajatorul închide fabrica !! Alexa ionuț Eugen Alexa ionuț Eugen Ce acte trebuie să îmi elibereze angajatorul si cum procedez pentru a obține banii pe concediul medical ???? (vezi toată discuția)
Plata cm pentru tuberculoza elena_costasche elena_costasche cui ma adresez daca unei persoane bolnave de tbc i se incheie contractul de munca pe termen determinat pentru plata concediului medical? (vezi toată discuția)
Concediu medical neplatit (societate in insolventa) kivi kivi Firma la care am lucrat a intrat in insolventa si toti angajati au intrat in somaj.numai eu ramasem ca angajata find insarcinata si in concediu medical.am ... (vezi toată discuția)