avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum devine definitiva o hotarare?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum devine definitiva o hotarare?

Buna ziua,

Am castigat doua contestatii la executare silita, cu termen de 10 zile de apel de la comunicare. A trecut o luna de la comunicare, am sunat la judecatorie si mi s-a confirmat ca nu s-a facut apel la niciun dosar.
Ce trebuie sa fac ca sa devina definitive hotararile? Fac vreo cerere la judecatorie, sau astept sa se autosesizeze?
Cel mai recent răspuns: m_m , utilizator 15:47, 19 Iulie 2016
Hotararile sunt definitve deja (de la data expirarii celor 10 zile pentru apel)- dumneavoastra trebuie sa mergeti sa legalizati acele hotarari
Avand in vedere ca nu s-a exercitat calea de atac a apelului, ambele hotarari au ramas definitive la data expirarii termenului de apel.
Pentru legalizarea lor formulati cate o cerere adresata presedintelui instantei in fiecare dintre cele doua dosare si anexati cate o taxa de timbru de 5 lei si hotararea comunicata.

Art. 634 c.proc.civ.
Hotărârile definitive
(1) Sunt hotărâri definitive:

1. hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului;

2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs;

3. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;

4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;

5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;

6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.

(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunţării.

Multumesc pentru raspunsuri. Voi formula o cerere dupa modelul de pe portal.just.ro.

[ link extern ]

O ultima intrebare: daca solicit copie legalizata dupa comunicare, instanta va modifica din oficiu textul cu "termen de apel in 10 zile?" si va scrie ca a ramas definitiva?
Nu, se va aplica o stampila dreptunghiulara cu Grefa Judecatoriei X etc... pe ultima pagina a hotararii cu mentiunea definitiva prin neapelare
Va rog sa ma mai ajutati cu cateva intrebari:

1 - Pot trimite prin posta cererea de legalizare, aflandu-ma in alt oras? daca da, voi trimite in plic, cererea, hotararea primita prin posta si dovada platii taxei de timbru. Trebuie si copie CI?

2 - Hotararea primita prin posta nu are semnaturi. Trebuie sa fac rost de alta de la judecatorie?

3 - Este obligatoriu sa trimit aceasta hotarare din moment ce ei o au in sistem iar eu le trimit numarul dosarului? Ca doar se va printa alta pentru legalizare. Intreb pentru ca la un dosar nu o mai am. Am vazut ca nu are nicio semnatura sau stampila si nu am mai pastrat-o.

4 - Cate copii este bine sa cer? trebuie sa trimit la executor pentru a opri demersurile initiate, la primarie pentru a recupera taxa de timbru, la biroul de carte funciara unde s-a notat blocarea vanzarii casei..... nu stiu unde ar mai trebui. Sau pot face copii simple pentru aceste lucruri?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
m_m, utilizator

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva si irevocabila scurpin77 scurpin77 Buna ziua. Am avut proces cu RATB Bucuresti ptr. anularea unei amenzi contraventionale si l-am castigat. Cum pot intra in posesia hotararii definitive si ... (vezi toată discuția)
Solicitare sentinta legalizata prin posta Ares-3 Ares-3 Va rog frumos sa ma ajutati cu un model de cerere pentru obtinerea prin posta unui exemplar legalizat al unei sentinte. Daca are importanta pentru timbrare, ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva AdrianBogdan1 AdrianBogdan1 In anul 2014 am vandut o masina cu act de vanzare cumparare, am scos-o si de la finante. In 2016 am primit o amenda de rovigneta prin posta(data contraventiei ... (vezi toată discuția)