Buna ziua,
Am citit in lege ca onorariu unui executor este de maxim 10% pt sume ce nu depasesc 50mii; intrebarea mea este daca acest 10% se aplica asupra sumei totale ce trebuie recuperata ( eu ca debitor fiind obligat la plata acestui onorariu), ori, se calculeaza 10% din suma recuperata ? ... am de recuperat 42ooo lei si recuperez doar 20000 lei ... la ce suma mi se calculeaza cei 10% ? In cazul in care se recupereaza creanta in transee executorul isi retine integral comisionul din prima transa ? Ce fac eu daca prima transa este si ultima care s-a putut recupera ? Raman cu un comision platit integral si cu raspunsul ca mai mult nu e de unde ... ???
Asta am inteles eu dintr-o discutie purtata cu un executor pe mana caruia vroiam sa ii las cazul meu.
Va rog sa ma ajutati sa primesc un raspuns clar la aceste intrebari.
Multumes !
Da, este asa cum v-a spus executorul. El isi retine onorariul din prima transa recuperata, iar daca apoi nu se mai recupereaza nimic atunci dvs nu mai recuperati nimic. Exista o prevedere care spune ca se achita mai intai cheltuielile de executare, iar onorariul sau este cheltuiala de executare.
Toate contractele tip folosite de executori au o clauza in acest sens, cum ca mai intai isi retin ei onorariul pentru intreaga executare (nu proportional cu suma recuperata).
Eu am avut o situatie similara la Brasov si prima transa a reprezentat numai onorariul executorului, iar ulterior nu s-a mai recueprat nimic, asa ca clientul a pierdut banii dati in avans executorului,c are a incasat si avansul si tot onorariul iar noi nu am recuperat nimic.
E clar.
Un executor se poate zbate pana capata cei 10% si apoi ???
Mai ales ca creditorul are 1001 portite sa-si ascunda bunurile.
Ramai cu banii cheltuiti pe un proces urat de tot ... ramai cu avansul dat executorului si mori cu dreptatea in brate ...