pe data de 2 septembrie mi-au expirat cele 15 zile calendaristice de preaviz ale demisie pe care eu am depus-o cu numar de inregistrare la firma care lucram anterior.au trecut 2 luni de zile si aceasta firma nu mi-a eliberat carnetul de munca si drepturile salariale ce mi se cuveneau.in data de 30 august trebuai sa primesc salariul aferent ;lunii august dara acesta nu l-am ridicat din motive care nu tin de peroana mea(mai precis refuzul conducerii firmei de al mi-l elibera).Ce trebuie sa facpt a-mi recupera cartea de munca si salariul cuvenit?
carei autoritati ma pot adresa?
Inspectoratul Teritorial de Muncă si / sau Tribunal - conflict de muncă - actiune scutită de taxă de timbru - se anexează toate înscrisurile care dovedesc temeinicia cererii.
Cel mai eficient mod de a întreprinde ceva în scopul recuperării CM de la firmele care nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale faţă de angajat, este de a adresa o scrisoare către conducerea firmei (recomandată cu confirmare de primire) sau o cerere depusă personal la angajator cu obţinerea unui nr. de înregistrare, prin care să soliciţi un răspuns la cererea ta de a ţi se elibera CM, întrucât a încetat raportul de muncă.
Dacă în timp rezonabil, de ex. 5 zile de la comunicare, termen stipulat expres în cerere, nu primeşti un răspuns de la angajator, atunci te poţi adresa Inspecţiei muncii cu recipisa scrisorii respective sau cu copia cererii pe care ai primit număr de înregistrare şi, în baza unei declaraţii, vei solicita intervenţia acestei instituţii pentru recuperarea CM.
Pentru plata sumelor datorate cu titlu de drepturi salariale, vei acţiona firma în judecată la Tribunal - secţia litigii de muncă. Va trebui să faci dovada sumei datorate.
Carte de munca
huminiuc
Buna ziua,
În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)