avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ITM

Buna ziua,
Construiesc in regie proprie o casa personala cu autorizatia de constructie la zi. Casa este in stadiu de rosu si in prezent execut diferite lucrari specifice acestei faze. Am lucrari care sunt contractate cu firme in baza unui contract, dar am si lucrari care sunt executate fara a avea la baza un contract (adica cu echipa de muncitori).

Zilele trecute am fost vizitat de inspectorii ITM pe santier in timp ce echipa de muncitori cu care nu am nici o relatie contractuala erau acolo, iar eu nu eram de fata. Inspectorii au patruns pe proprietate si gasindu-i pe muncitori i-a legitimat, si la unul din ei i-a lasat o invitatie la sediu ITM pentru clarificari. Mentionez ca cel putin pana acum nu am fost contact de ITM ca beneficar nici telefonic nici in scris, desi apare numarul meu de telefon si numele pe panoul cu anuntul lucrarilor executate.

Am citit pe diferite forumuri discutii din care am inteles ca legea nu ar face diferenta in cazul muncii la negru daca angajatorul este persoana fizica sau persoana juridica, si legea respectiva amendeaza angajatorul cu valori intre 10 000 si 20 000 ron pentru fiecare muncitor aflat pe santier fara acte legale.

As dori sa imi spuneti va rog care ar fi varianta de abordare cea mai buna in situatia data. Pot sa merg pe varianta ca echipa de muncitori executa lucrari la solcitarea mea in baza unei relatii de pretenie fara sa obtina foloase banesti? Citeam undeva ca executia in regie proprie ar fi conditionata ca muncitorii de pe santier sa fie doar rude de gradul 1,2 si 3. Este valabila aceasta abordare?

O alta intrebare ar fi daca instpectorii ITM au baza legala sa patrunda pe o proprietate private fara voia beneficiarului/proprietarului? Face acel anunt cu detaiile constructiei posibila aceasta actiune a inspectorilor ITM?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 8 August 2016
Este foarte greu de dat un raspuns exact, deoarece totul depinde de instanta cum va intepreta pe langa dispozitiile legale si situatia prieteniei dintre dvs.

Nu am intalnit inca o astfel de speta , pentru a va da un raspuns cum s-a solutionat in instanta.
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu ma asteptam oricum la un raspuns exact.

Ar fi alte recomandari cum sa procedez pentru a evita sa fiu asimilat ca si angajator sa evit amenzile extrem de mari (10 000-20 000 ron de persoana)?
Sincer, sunt surprins ca ati primit raspuns de la avocati sau consilieri juridici si nu au facut corectia necesara: regia proprie nu e definita de nici o lege si nu conteaza cat de prieten sunteti cu mesterii ce lucreaza la dvs ( si hai sa fim seriosi , chiar credeti ca puteti convinge fie si doar un inspector de la ITM - nu mai vorbesc de instanta- ca mesterii lucrau pe ochi frumosi ? ) . mai mult , de anul trecut , a intrat in vigoare noua legea a calitatii in constructii unde conditiile s.au inasprit iar in perioada urmatoare( legea este in curs de aprobare ) , nu orice firma va mai putea sa execute lucrari de constructii ci doar firmele certificate !!
Regie proprie inseamna - din nefericire - evaziune fiscala , pentruca nu se declara nimic - nici la finante , nici la ITM !
Sincer, va ganditi oare ce s.ar intampla in cazul in care un mester ar veni baut la santier ( se intampla extrem de des), ar urma un accident mortal si ...dvs tras la raspundere ( penal cu urmari grave) . Pentru ce sa riscati atat de mult ?
Cat priveste dreptul de control al ITM pe proprietatea dvs , este perfect legal si o pot face la orice obiectiv declarat sau nedeclarat - unde sunt in derulare lucrari de constructii sau de alta natura .
Pacat ca nu ati cerut o parere avizata inainte de a incepe lucrarile pentruca sincer, riscati foarte mult lucrand cu mesteri platiti cu ziua !!
Eu va doresc succes si sa scapati de probleme cat mai curand!
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
mobinstal, utilizator
mobinstal a scris:

a intrat in vigoare noua legea a calitatii in constructii ..............( legea este in curs de aprobare )


Mda, textele legale viitoare, ipotetice sau cele legate de autorizari ale anumitor prestatori nu au nici o relevanta in speta.

La obiect: sunteti in culpa, angajarea de echipa de muncitori fara ca sumele de bani sa fie fiscalizate si muncitorii sa aiba o numita protectie (asigurari medicale, de pensie, de somaj, etc.) este si munca la negru si posibil evaziune fiscala (nu se plateste impozit le veniturile circulate astfel).
Ati fi fost la adapost de suspiciuni de munca la negru daca respectivii ar fi fost angajatii dvs. sau ai unei firme cu care dvs. sa aveti contract.
Argumentele cu regie proprie nu prea merg, dar va depinde de judecator.
Daca veti primi amenda si o veti contesta, atunci merita sa cereti, la mila judecatorilor cum ar veni, inlocuirea amenzii cu avertisment. Insa trebuie sa stiti ca primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara contract este si infractiune, adica mult mai rau decat amenda de 100 mil.

Am un cunoscut care a fost intr- situatie similara, dar a dat vina pe coordonatorul echipei de muncitori, cu care facuse contract si care coordonator era responsabil oarecum. In final beneficarul a zis ca el nu stie, nu-I treba lui ca erau niste muncitori acolo, ca el a disctat numai cu x, nu cu 1000 de oameni, si a aratat un contract intre el si alta persoana fizica care intamplator avea si o firma, si de fapt contractual ar fi pe firma aluia etc....
Va multumesc pentru raspunsuri.
Din pacate la noi exista deja o practica in piata unde multe echipe lucreaza fara acte. Daca as exclude aceste echipe din calcul automat as ramane cu mai putine optiuni si in perioada asta nu este usor sa iti gasesti mesteri de calitate. Din punctul meu de vedere ca beneficiar mi-ar convine ca toate echipele astea care fac diferite tipuri de constructii sa detina acte legale (macar niste PFA-uri) ca sa pot semna contracte.
Multe dintre echipele astea sunt oameni care presteaza servicii de calitate.
Din experienta va spun, pentru ca casa la rosu am construit-o cu firma cu valoarea executiei in totalitate pe contact, dar calitatea manoperei a fost foarte scazuta. Deci nu exista nici o garantie a calitatii muncii mai buna daca apelezi la o firma "certificata".
Acum, echipa cu probleme se ocupa doar de partea cu tencuieli interioare, restul, hidroizolatie, instalatii termice, tamplarii sunt tot cu firme.
Daca o sa intre asemenea lege, ca doar firme special omologate sa poata executa lucrari in constructii, pararea mea ca o sa fie mai degraba o limitare a ofertei pe piata muncii si o sa creasca preturile si o sa scada calitatea serviciilor in baza cerereii si ofertei. Ultra reglementarea de regula mai mult strica decat ajuta.



Alte discuții în legătură

Casa in regie proprie laurentiuu laurentiuu Cum pot sa construiesc o casa in regie proprie fara sa iau amenda?Nu doresc firma pentru ca este foarte scumpa. (vezi toată discuția)
Plata legala muncitori in constructii de catre persoana fizică nicu9 nicu9 Situatia este urmatoarea: O persoana fizica doreste sa construiasca o casa si a gasit o echipa cu care sa lucreze \"in regie proprie\". Ca majoritatea ... (vezi toată discuția)
Executie casa regie proprie sau firma laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa.Nu doresc firma pt ca au niste sume uriase, vreau sa o construiesc in regie proprie. Din cate am citit, daca vine un control, ... (vezi toată discuția)