avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare medicala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare medicala

Buna seara! Va rog frumos sa-mi spuneti si mie dupa cate zile de concediu medical se poate prezenta persoana respectiva la comisia pentru pensionare medicala?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaelaion2012 , utilizator 15:34, 21 Mai 2013
Durata maxima de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca difera fiind mai mare in cazul unor boli speciale. In principiu, in conformitate cu prevederile din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate :
ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
...............................................................................................................................................................................................Ppropunerea Propunerea pentru pensionarea de invaliditate se face fie la expirarea celor 183 de zie, fie dupa prelungirea concediului medical:
ART. 14
(1) Medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii, medicul prevazut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate.
(3) Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, denumita in continuare CNPAS, impreuna cu CNAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.
Depinde de afectiune. Potrivit cap. D, sectiunea I, pct. 1 din Ordinul nr. 340/2001, medicul poate sa va trimita la comisia de expertiza medicala inca din primele zile de boala, in cazul afectiunilor fara potential recuperator.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
multumesc frumos!
Buna ziua,

In curand voi ajunge la 55 zile de concediu medical (primul concediu medical a fost acordat in 05.04.2013 si cel mai recent concediu acordat se va incheia la 30.05.2013).
Diagnosticul meu este displazie luxanta de sold cu coxartroza si necroza aseptica de cap femural.
La primele certificate de concediu medical am avut codul de diagnostic 633 (pentru coxartroza), iar la ultimul certificat de concediu medical, acordat de medicul de familie, acesta a avut codul diagnostic 851 (pentru deformari cronice ale soldului) si mentiunea de diagnostic cronic (la inceput mentiunea diagnosticului era de acut).
Am citit ca aceasta boala cronica se incadreaza la pensie de invaliditate de grad 3.
In ce masura poate fi incadrata in pensie de invaliditate de grad 2?
Sunt constienta ca aceasta decizie va fi luata de comisia de expertiza medicala, dar eu nu mai pot lucra, nu pot sta mult nici in picioare, nici jos, la mers am dureri chiar si pe distanta mica, cand stau intinsa in pat am dureri daca stau pe soldul cu probleme.
Mi s-a recomandat ferm protezarea, dar din lipsa de bani sunt nevoita sa astept.
Am citit pe internet ca cererea catre comisia de expertiza medicala trebuie trimisa inainte de expirarea celor 90 zile de concediu medical; in functie de diagnostic, ea poate fi facuta chiar din primele zile de concediu medical.
Va rog sa ma indrumati: care sunt pasii de urmat in acest moment?
Trebuie sa solicit medicului de familie o trimitere catre comisia de expertiza medicala, si medicului primar sau specialist o solicitare adresata comisiei din partea dansului?
Trebuie sa fac aceste demersuri pana sa se finalizeze cele 90 zile de concediu medical (din care mai am dreptul la 35 zile)?
Am citit de asemenea ca cererea catre comisia de expertiza medicala trebuie trimisa cu 45 zile inainte de a se termina cele 90 zile de concediu medical.
Pentru mine este tarziu in acest caz, avand in vedere ca mai am doar 35 zile, si nu 45?

Va rog din suflet sa imi raspundeti la aceste intrebari, este prima data cand ma confrunt cu aceasta situatie si nu are cine sa ma sfatuiasca.

Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
mihaelaion2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical ani.nastase ani.nastase cite zile de concediu medical trebuiesc pentru a ma pensiona pe caz de boala, ele insemnind de luni pina duminica sau de luni pina vineri?am fost diagnosticat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical 199 zile meleasaliviu meleasaliviu Buna ziua, Am un angajat care are 199 de zile de CM. Stiu ca la 183 zile medicul specialist mai poate adauga 90 de zile, iar dupa aceea angajatul trebuie ... (vezi toată discuția)
Numar zile maxim concediu medical Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Am o problema in privinta unui salariat ce a beneficiat in perioada 01.09.2012 - 29.11.2012 de 90 zile de concediu medical,cod diagnostic 931- ... (vezi toată discuția)