Buna ziua!
Am urmatoarea problema,poate ma poate ajuta cineva,la inceputul lunii iunie mi-am dat demisia prin acord comun,fara preaviz. In luna martie am cerut Resurselor Umane numarul zilelor de concediu,iar raspunsul a fost 11,deci la data demisiei trebuia sa am 14 zile de concediu.La data ultimului salariu mi-au fost platite doar 5 zile,am sunat la HR si mi-au raspuns ca asa apare in sistem.Eu nu mai am fluturasii de salariu si nu stiu cate zile de concediu am folosit si cand. Intrebarea mea este : de unde pot afla cu exactitate numarul zilelor de concediu la data demisiei? trebuie sa merg la ITM?
Va multumesc!
In CIM am 21 zile, ca perioada lucrata am 20 luni, iar ca zile de concediu efectuate nu stiu sigur,in perioada lucrata am facut cerere pentru maxim 3-4 zile,in rest doar cateva zile in preajma sarbatorilor,zile in care compania nu avea activitate.
Pentru perioada lucrata aveti dreptul la :
21 : 12 x 20 = 35 zile lucratoare de CO
Scadeti din acest numar zilele de CO efectuate si veti obtine numarul de zile de CO care trebuiau compensate in bani la incetarea c.i.m., potrivit art.146 alin.3 C.mun.
In situatia in care nu va compenseaza in bani zilele de CO neefectuate, atunci neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
da,inteleg calculul zilelor de concediu, insa eu nu stiu de cate zile am beneficiat.Mi se pare ciudat ca in martie sa am 11 zile iar in iunie sa am 5 zile,in conditiile in care in 2016 nu am avut nicio zi de concediu luata.Nu imi dau seama unde a gresit Hr-ul,a gresit in martie cand mi-au dat numarul zilelor sau acum cand mi le-au platit....