avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Greva functionari publici.
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Greva functionari publici.

Buna seara,azi am aflat din surse neoficiale ca zilele de greva nu vor fi platite si nici nu vor fi considerate vechime in campul muncii,daca se procedeaza asa,este legal?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:14, 13 Iulie 2016
Legea nr.62/2011
art.195
(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, al angajatului se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate.
...


Codul Muncii
art.49
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
....

Prin urmare, raportul de serviciu se suspendă în ceea ce priveşte executarea obligaţiilor principale ale părţilor: prestarea muncii şi plata drepturilor salariale, menţinându-se toate celelalte drepturi ce decurg din acest raport.
Dacă sunteţi funcţionar public, aşa cum se deduce din titlul subiectului, atunci prevederile legale aplicabile se află în Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, prevederi pe care le redau mai jos.
Articolul 30
(1) Funcţionarilor publici le este recunoscut dreptul la grevă, în condiţiile legii.
(2) Funcţionarii publici care se află în grevă nu beneficiază de salariu şi alte drepturi salariale pe durata grevei.


Articolul 95
(1) Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public în următoarele situaţii:
(...)
e) pentru participarea la grevă, în condiţiile legii.
(...)
(3) Cererea de suspendare a raportului de serviciu se face în scris, cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de data când se solicită suspendarea, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1) lit. e), când cererea de suspendare se face cu 48 de ore înainte de declanşarea grevei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva nelegala Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Cativa salariati au declansat in unitate o greva nelegala (spontana, fara sa anunte). Din cate inteleg, greva nu poate fi declarata nelegala de ... (vezi toată discuția)
Salariu pe timpul grevei gh3gh1 gh3gh1 Pe timpul grevei, se plateste salariul? Cum apare perioada grevei in declaratia 112? (vezi toată discuția)
Grevă sexu sexu În cazul unei greve ,cine ar trebui să îi plătească pe cei care fac grevă ? (vezi toată discuția)