avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Termen depunere dosar alocatie de stat pentru copii si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Termen depunere dosar alocatie de stat pentru copii si indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua,

Am nascut in data de 29.03.2016 si din neglijenta am depus dosarul pentru acordarea alocatie de stat pentru copii abia in data de 07.07.2016, impreuna cu dosarul pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani.

Mi-a fost comunicat faptul ca dosarul pentru alocatie trebuia depus in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului. Exista deci posibilitatea de a nu beneficia de alocatie pentru lunile mai si iunie 2016?

Mentionez ca am beneficiat de concediu de maternitate in intervalul 01.03-15.06.2016, cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu s-au incheiat la 09.05.2016 si am solicitat intrarea in CCC incepand cu data de 16.06.2016. Avand in vedere faptul ca depunerea dosarului pentru indemnizatie s-a realizat la 07.07.2016, se considera ca fiind in conformitate cu termenul legal? Am fost plimbata la mai multe ghisee unde o prima salariata mi-a comunicat ca trebuia depus la finalul a 60 de zile lucratoare de la data incheierii concediului postnatal obligatoriu, iar o alta salariata ca trebuia depus la 60 de zile dupa incheierea duratei totale a concediului de maternitate (care, in cazul meu, s-ar fi finalizat la 04.07.2016). Cu toate acestea, mi-au primit dosarul.

Va multumesc pentru clarificari.
Legea nr.61/1993
art.6
...
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
....
1. Deoarece copilul este nascut in luna martie veti primi alocatia de stat pentru copii retroactiv, incepand cu luna aprilie.

2. Alocatia de stat pentru copii se plateste in fiecare luna pentru luna precedenta.

3. Deoarece ati depus actele pentru indemnizatia pentru CCC in termen de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maetrnitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) veti primi indemnizatia incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Oana_Pascu a scris:

....

Mi-a fost comunicat faptul ca dosarul pentru alocatie trebuia depus in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului. Exista deci posibilitatea de a nu beneficia de alocatie pentru lunile mai si iunie 2016?

....


Nici Legea nr.61/19933 si nici Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii nu prevad un termen de 30 de zile pentru depunerea actelor privind alocatia de stat pentru copil.

Un termen de 30 de zile este prevazut in cazul in care nu a fost eliberat certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul. "Cererea va fi insotita de actul constatator al nasterii sau de extrasul de nastere. Copia certificatului de nastere al copilului va fi depusa in termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia, dar nu mai tarziu de 12 luni de la nasterea copilului, in caz contrar dreptul la alocatia de stat pentru copii se suspenda pana la depunerea acestuia, cu reluarea platii drepturilor restante".
Vă mulțumesc pentru clarificări și ajutor!
Buna ziua am si eu o intrebare am nascut pe 16 septembrie iar actele pentru indemnizatie si pentru alocatie le voi depune luna aceasta exista vreo sansa sa nu primesc indemnizatia sau alocatia....avand in vedere ca eu am terminat concediul pe 4 decembrie luna asta

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil geni1 geni1 Buna ziua! O prietena, are cele 12 luni necesare concediului ( carte de munca si apoi stagiul completat prin somaj). . Copilul are 2 luni, mai beneficiaza ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil taiata pe o luna geo30 geo30 Buna ziua Am nascut la inceputul lunii august iar dosarele le-am depus la inceputul lunii octombrie dupa ce am terminat concediul medical si am suspendat ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului manearaul manearaul va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: - in cat timp trebuie depusa cererea de concediu pentru cresterea copilului, perioada maxima ... (vezi toată discuția)