Am nascut in data de 29.03.2016 si din neglijenta am depus dosarul pentru acordarea alocatie de stat pentru copii abia in data de 07.07.2016, impreuna cu dosarul pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani.
Mi-a fost comunicat faptul ca dosarul pentru alocatie trebuia depus in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului. Exista deci posibilitatea de a nu beneficia de alocatie pentru lunile mai si iunie 2016?
Mentionez ca am beneficiat de concediu de maternitate in intervalul 01.03-15.06.2016, cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu s-au incheiat la 09.05.2016 si am solicitat intrarea in CCC incepand cu data de 16.06.2016. Avand in vedere faptul ca depunerea dosarului pentru indemnizatie s-a realizat la 07.07.2016, se considera ca fiind in conformitate cu termenul legal? Am fost plimbata la mai multe ghisee unde o prima salariata mi-a comunicat ca trebuia depus la finalul a 60 de zile lucratoare de la data incheierii concediului postnatal obligatoriu, iar o alta salariata ca trebuia depus la 60 de zile dupa incheierea duratei totale a concediului de maternitate (care, in cazul meu, s-ar fi finalizat la 04.07.2016). Cu toate acestea, mi-au primit dosarul.
Legea prevede 12 luni in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit sau sa va fi aflat intr-una din situatiile mentionate la art. 2 alin.(5) si (6) din OUG 111/2010.
In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6) din OUG 111/2010, considerate luna intreaga.
Art. 4 din OUG 111/2010
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.