avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... reluare CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

reluare CCC

Buna ziua,

doresc sa reiau concediu pentru crestere al copilului. Baiatul meu implineste varsta de 2 ani la sfarsitul luni septembrie.
Eu am optat pentru un an de crestere copil, apoi dupa un an mi-am reluat activitatea. Din 23 mai 2016 sa inchis firma(totodata si postul meu) si am intrat in perioada de preaviz. Din 24.06.2016 sunt fara loc de munca.
Acum eu stiu ca dupa noua lege pot beneficia de reluarea concediului pentru crestere copil pana cand acesta implineste doi ani.
La primarie cand am mers, dupa ce a intrat noua lege in vigoare, mi sa spus ca numai am acest drept deoarece trebuia sa vin fix in data cand mi sa dat preavizul. Acum nu stiu daca este asa, deoarece legea noua sa aprobat cu 1 iulie 2016. Chear nu voi mai beneficia? mi se va respinge dosarul?

Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:54, 13 Iulie 2016
1. Din Legea 66/19.04.2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorL

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
...

2. - La data de 1 iulie 2016 dvs. nu erati in nici una din situatiile prevazute mai sus: CCC sau stimulent de insertie.
- CCC a incetat in ziua in care copilul a implini 1 an.
- Plata stimulentului de insertie a incetat in momentul in care a incetat contractul individual de munca, la 24.06.2016, adica inainte de 1 iulie de cand se aplica legea de mai sus.
Nu mai puteti reintra in CCC pana la data implinirii de catre copil a varstei de 2 ani.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
deci din cauza ca nu am fost si am depus cererea pana in data de 24.06.2016 nu mai pot beneficia? am inteles bine?
1. Nu din aceasta cauza nu veti putea reintra in CCC ci pentru ca la data de 1 iulie 2016 dvs. nu erati in nici una din situatiile prevazute de Legea 66/2016 (CCC sau stimulent de insertie), asa cum v-am spus mai sus.

2. Nu stiu ce a vrut sa zica salariata de la Primarie, era bine sa solicitati sa va spuna care este baza legala a spuselor sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de inserţie BIBISTROCELCROCOBAZDRUGAT BIBISTROCELCROCOBAZDRUGAT Bună ziua, Am şi eu o întrebare. Copilul a împlinit în data de 30 iunie 2 ani. Am revenit la lucru cu 120 de zile şi până în prezent am fost în ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie larisa_virtosu larisa_virtosu Buna ziua, avand in vedere ca incepand cu 01.07 s-a schimbat legea care vizeaza stimulentul de insertie, daca eu m-am intors la serviciu cand fiica mea avea ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 reluare concediu ingrijire copil Kozma_Zsolt Kozma_Zsolt Buna ziua, ma numesc Zsolt si doresc sa ma ajutati cu un raspuns privind reluarea concediului crestere copil ( CCC ) conform legii 66/2016. Situatia mea ... (vezi toată discuția)