După divorț și încredințarea copilului de comun acord mamei, tatăl nu mai poate face nimic legal pentru al proteja de fostul concubin al fostei soții? Numai mama copilului are dreptul? În sensul ca dacă acest tip, după ce s-au despărțit o amenință, o șantajează, o șicanează ș.a. iar fosta soție nu ia nici o măsură de teamă ( pentru că odată a luat și degeaba), eu ca tată nu pot face nimic legal împotriva acestui tip? Toate gândurile mele sunt la copil pentru al ferii să mai asiste la aceste dispute între cei doi. Exclus protecția socială cum mi-a recomandat o doamnă polițistă sau să îl iau de la mamă. Menționez ca acestui tip i s-a făcut ordin de protecție la cererea fostei soții, dar după cele 6 luni, acesta nu s-a potolit, ba chiar este mai înverșunat ca înainte! Ideea este, eu chiar nu pot face nimic ca tată, decât să stau cu mâinile în sân și doar să ascult ce îmi spune copilul care nu are nici 11 ani împliniți? Ca tată nu am niciun drept în această țară, chiar dacă suntem divorțați? Adică dacă am divorțat nu îmi mai pot proteja copilul, decât dacă o face ea, plângeri la poliție, iar ordin de protecție! Păi la făcut singură? Eu de ce nu pot face aceste lucruri mai ales ordin de protecție?
Dvs, ca tată căruia nu i s-a încredințat copilul spre creștere și educare și care nu are nici custodia comună, aveți dreptul să supravegheați modul de creștere și educare a copilului, drept prevăzut de lege.
Așadar, aveți posibilitatea și chiar obligația să sesizați orice aspecte care încalcă drepturile și interesul superior al copilului.
Faceți o sesizare la DGASPC și formulați o acțiune prin care să solicitați custodia comună.
Tocmai asta încerc să evit, nu vreau să ajung la protecția socială sau a copilului pentru ca acesta să fie luat de lângă mamă sau de mine. Doresc să pot întreprinde și eu ceva împotriva acestui tip, dacă vad că ea tot ezită de teamă să o facă din nou.
Nu mă pricep la legi! Dar doresc să știu ceva, dacă custodia este comună am și eu drepturi, adică pot cere și eu ordin de protecție sau să fac plângeri la poliție?
Înțeleg ce spuneți domnule avocat Lascoschi, dar ea este atât de speriată, teamă încât nu mai face nimic. De asta încerc sa vad dacă pot face eu ceva pentru copil fără ai spune ei, chiar dacă o să afle după.
Sunt plangeri si actiuni pe care doar ea le poate face si doar ea le poate sustine.
Nu o puteti ajuta cu nimic daca ea nu vrea.
Daca este insa pusa in primejdie viata sau sanatatea copilului atunci se pot cauta variante juridice dar sunt foarte complicate deoarece individul cu ea are treaba si nu cu copilul si oricum va ,,loviti" de vointa ei intr-un fel sau altul...
Acesta este adevărul domnule avocat Lascoschi, tot ce îi spun eu să facă, ea se opune, dar nici nu face nimic pentru a proteja copilul, deşii ţine la el ca la "ochii din cap". Şi de asta nu înţeleg de ce nu ia nici o măsură, mă refer acum după expirarea ordinului de protecţie! De ce nu o cere altul chiar nu înteleg, mai ales ca el a devenit mai primejdios ca înainte! Ca să înţelegeţi, a şicanat-o în trafic până a intrat cu maşina lui în a ei, în maşină fiind în afară de ea, copilul şi fosta soacră. Au venit cei de la poliţie şi salvarea chemaţi de fosta soţie pentru ca i se făcuse rău, dar i-au dat doar amendă, aşa de tare l-au speriat că după ce a dus-o pe fosta soacră acasă a şicanat-o din nou! Iar a chemat poliţia cărora le-a arătat o filmare făcută cu telefonul cu aceste şicane. După cum vă da-ţi seama acest tip nu este sănătos şi pare că nu se teme de poliţie sau de vreo lege. Cum poate fi oprit? În această situaţie, eu cum să nu mă tem pentru copil? Întradevăr el are ce are cu ea, dar copilul fiind cu ea este şi el implicat fără voia lui în aceste acţiuni ale acestui individ.
Spunea cineva mai sus de custodie comună, dacă obţin acest lucru aş avea aceleaşi drepturi ca ea? Adică pot cere și eu ordin de protecție sau să fac plângeri la poliție? Pentru că înţeleg că ar fi singurul mod să am drepturi ca fosta soţie şi să pot acţiona eu pentru protejarea copilului de acel individ.
Din ce spune-ţi acest individ are treabă cu ea şi aşa este, dar asta nu înseamnă că copilul poate asista la aceste acţiuni până îi dă în cap fostei soţii sau chiar o omoară ca să se ajungă până la urmă să se ia vreo măsură cu acest tip! Iar variantele juridice sunt complicate pentru a proteja un copil, când nu sunt complicate, când deja răul s-a produs? Trebuie să aştept să se producă pentru ca cineva să intervină în vreun fel? Până atunci acesta poate teroriza cât doreşte ca nimeni nu-i poate face nimic. Iar ca tată trebuie să stau deoparte şi să privesc cum acest individ îmi traumatizează copilul!