avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie Proces Verbal - Suspendarea permisului de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie Proces Verbal - Suspendarea permisului de conducere

Salutare,

In data de 30 martie 2016 mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, fiind surprins de detectorul radar cu viteza de 103KM/h, pe raza judetului Arges.

Masina pe care era montat detectorul radar nu era inmatriculata cu nr. de MAI drept pt. care am fost oprit 5 km departare de locul faptei. Cand am fost oprit, agentul mi-a comunicat viteaza solicitand prin statie catre operatorul radar. In prima faza prin statie s-a auzit viteaza de 105km, l-am rugat sa repete iar viteza comunicata a doua oara a fost de 103KM/h. Aceasta viteaza a ramas si pe procesul verbal.

Am hotarat sa contest acest proces verbal in instanta. Am solicitat sa mi se explice la ce face referire mentiunea facuta de catre agent in PV: "Suspendare PC 90 de zile" precum si proba video.

Ieri am primit de la politia Arges urmatoarele: 4 poze facute din spate in care se vede numarul masinii precum si viteaza de 100Km/h, ora inregistrarii etc; Se mentioneaza proba video CD atasata - dar care lipseste cu desavarsire - in plic fiind doar cele 4 poze; o mentiune prin care aparatul de radar nu are nicio clasa de eroare, valabilitate si omologare (scris de mana si stampilat, fara semnatura);
Se comunica viteza de 103KM/h precum in imaginilie atasate.

Intrebarea mea este urmatoarea: cum se poate ca pe PV sa fie scrisa viteza de 103KM/h iar in cele 4 imagini sa apara viteza de 100km/h - si tot ei sa mentioneze: "Se dispune suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile intrucat s-a depasit viteza legala cu 53Km/h" ?

Iar a 2-a intrebare, in conditiile in care sa spunem ca viteza reala este cea de 100km/h - asa cum apare in imagini, se mai suspenda permisul de conducere daca in textul de lege se mentioneaza: "depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise..."?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:35, 29 Decembrie 2017
In 2009 am fost in aproximativ aceeasi situatie, fiind surprins de aparatul radar cu o viteza de peste 100 km / h pe raza unei comune din judetul Galati. In instanta au fost depuse patru planse, intr-una dintre ele era vizibil numarul meu de inmatriculare si viteza de 100 km / h, iar in celelalte erau vizibile parti din masina mea, iar viteza era mai mare de 100 km / h (autovehiculul MAI circula in coloana din sens opus). Instanta mi-a admis plangerea si a anulat in totalitate procesul verbal de constatare. Multumit ca mi-am pastrat permisul, nu am mai recuperat amenda pe care deja o platisem (jumatate din minim in 48 de ore), desi aveam acest drept. De asemenea am trecut la pierderi drumurile pana la Tecuci si unele onorarii, iar de atunci nu am mai depasit niciodata viteza legala si nu am mai primit nicio sanctiune. Din cele relatate, situatia dvs. e mai buna, nefiind depuse planse in care sa apara o viteza mai mare de 100 km / h, deci probabil instanta va va admite plangerea. Tineti cont insa ca, la fel ca si in situatia mea, consecintele ar fi putut fi mult mai grave.
Depasirea cu mai mult de 50km/h poate insemna si 50,1km/h .
Textul de lege nu mentioneaza depasirea cu cati km/h sau metri/h sau centimetri/h.
Inregistrarea exacta a aparatul radar poate fi solicitata si vazuta decat de judecator .
Viteza reala a autoturismului nu coincide intotdeauna cu cea inregistrata de aparatul radar din cauza abaterilor de masurare ale acestuia. Pe baza acestui considerent se poate invoca ca ati circulat cu 100 km/h, fapta ce constituie o contraventie care se sanctioneaza cu amenda, dar nu se suspenda dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice
ing. Ioan Ciobanu
In cazul dispozitivelor tehnice de masura ,acestea sunt incadrate intr-o anumita clasa de eroare ; neincadrarea in una din clase inseamna abatere maxima adicaca +/-4% ,respectiv 96 sau 104 km/h .
Dvs trebuie sa demonstrati ca abaterea a pozitiva la data constatatarii ... ceea ce e f. improbabil deoarece aparatul radar e in mainile politiei si apoi din 30 martie au trecut multe zile .
mottofreee a scris:

In cazul dispozitivelor tehnice de masura ,acestea sunt incadrate intr-o anumita clasa de eroare ; neincadrarea in una din clase inseamna abatere maxima adicaca +/-4% ,respectiv 96 sau 104 km/h .
Dvs trebuie sa demonstrati ca abaterea a pozitiva la data constatatarii ... ceea ce e f. improbabil deoarece aparatul radar e in mainile politiei si apoi din 30 martie au trecut multe zile .


Daca masurarea vitezei se face in regim stationar abaterea maxima este de +/-3% din valoarea masurata. Aparatul radar a inregistrat o viteza de 103 km/h. Viteza reala de deplasare putea sa fie orice valoare cuprinsa intre 99,9 si 106 km/h. Prin urmare, valoarea reala a vitezei cu care ati circulat nu este cunoscuta. Pe baza unei valori incerte a vitezei nu puteti fi sanctionat.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Radarele politiei Mihail Cazacioc Mihail Cazacioc Un cetatean a fost surprins de radar circuland cu viteza pe un segment de drum unde limita este de 50 Km/h si i s-a comunicat ca ar fi avut 102 km/h. I ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis pentru radar PGhe PGhe ciculam cu viteza de apoximativ 100 km la ora la iesirea din oras,dar nu mi-am imaginat ca semnul de restrictie inca este de 50 la ora Am fost prins de radar ... (vezi toată discuția)
Poze radar - probe in proces Eu contest Eu contest Buna ziua, Apelez la sfaturile voastre pentru a lua o hotarare de a continua sau nu procesul cu politia Prohova. In Februarie am fost oprit pentru ... (vezi toată discuția)