avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Firma falsa si ŢEAPĂ cu comerţ en-gros
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Firma falsa si ŢEAPĂ cu comerţ en-gros

Buna ziua,
De câteva săptămâni caut un furnizor in UE pt nişte hartie de copiator, in cantităţi mari. Am găsit pe ebay mai multi furnizori care se aseamana din punct de vedere al site-urilor (toti au niste site uri simple, de prezentare a produselor, care sunt in numar mare si divers, de la bauturi la pampersi si carne proaspata). Preţuri extrem de bune. Am contactat vreo 20-30 si la toti le-am cerut sa imi dea un numar de TVA sa pot sa verific firma. Cei mai multi mi-au zis ca nu pot sa imi dea datele asa pur si simplu ca as incerca sa profit eu, deci am concluzionat clar ca sunt ţepari.

Dupa mule căutări găsesc o firma care imi da cod de tva pe care il verific si e valabil, deci prind putin curaj. Investighez eu firma pe baza a ceea ce gasesc pe net, pe la registrul comertului Germania si firma pare ok, mai putin ca obiectul principal era service auto, nu comert, dar am presupuns ca fiind o firma mare, o fi avand mai multe. Ii spun omului (pe e mail am conversat) ca vreau sa vad hartia inainte sa platesc dar el imi zice ca nu poate primi pe toata lumea in firma numa aşa, şi că trebuie să dau 40% avans, apoi merg să văd marfa. Cum şi ceilalţi 20 de oameni mi-au zis tot aşa, am presupus ca poate aşa se face, ca nu am mai cumparat de afara pana acum.

Cu riscul asumat ca s-ar putea sa nu mai vad banii, am pus vreo 2000 euro in contul firmei asteia pe baza unei facturi proforme trimise de el si m-am suit in masina si am mers in Germania sa vad hartia. Pana sa ajung acolo omul imi scrie ca transferul a durat prea mult si nu mai apuca sa ne vedem, deci o sa imi trimita marfa si o sa ii platesc pe baza AWB ului de transport.

A doua zi ajung in Germania si merg la usa la firma. Asa cum deja ma asteptam, patronul de acolo habar nu avea ce naiba vroiam de la el. Ii arat proforma si OP-ul cu care am platit, cu datele firmei lui (toate corecte - adresa, nume, CUI) DAR numarul de cont era desigur gresit. Nmarul de cont era de Anglia (ţeparul imi spusese ca ei au si acolo filiala si acolo intra mai repede plata). Omul a chemat politia si probabil peste vreun secol o sa incerce cineva sa vada cine e hotul.

INTREBARI:
1. De ce banca a facut plata daca IBAN ul era al hoţului, dar eu pe OP am scris ca titular e firma reală? Nu ar trebui sa vada daca titularul contului este chiar cel care scriu eu pe ordinul de plată că este?

2. Dacă banca a verificat cine e titularul, iar contul chiar e pe firma. inseamna ca omul a deschis un cont pe firma cu actele firmei falsificate, corect?

3. Căror autorităţi să mă adresez ca sa nu se mai păcălească şi alţii şi să îl prindem pe făptaş?
E clar că dacă a deschis un cont la bancă a mers fie cu buletin, fie cu alt act, si chiar dacă actele ar fif ost false, măcar mutra lui pe inregistrările din bancă tot ar trebui să existe.

Ulterior am verificat şi domeniul site ului fals era cumparat de doar o luna, deci era proaspătă treaba. Din nou ar trebui să fie descoperibil cine a plătit domeniul.

Din păcate suma e mica şi probabil nu i pasa nimanui..:sorry:

Alte discuții în legătură

Virament bancar- inselaciune bilete vacanta ContSters297103 ContSters297103 e o spetza personala am fost plecat la mama in moldova..lanaga Husi;;la berezeni, vreo 7 zile consoarta s-a ocupat de vacanta noastra, doi adulti si un ... (vezi toată discuția)
Produs comandat online și plătit, dar nelivrat Daria B Daria B Ca persoana juridica am plătit online un produs comandat pe un site, valoarea produsului circa 2.000 lei Am fost sunată și mi s-a spus ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cec fals STEFIANA STEFIANA Buna ziua, Intampin urmatoarea problema si daca se poate as dori sa primesc si sfatul dumneavoastra si sa se si faca cunoscut acest mod de operare al ... (vezi toată discuția)