avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Referitor la aplicarea Legii nr. 142/2016
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Referitor la aplicarea Legii nr. 142/2016

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca beneficiez de dispozitiile Legii nr. 142/2016 in cazul in care am depus dosarul de pensionare anticipata partiala in data de 3 iulie 2016 si pana in prezent nu am primit decizia privind calculul pensiei. Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2016
TomescuNicolae, utilizator
Cel mai recent răspuns: TomescuNicolae , utilizator 16:19, 17 Iulie 2016
1. - Modificarile prevazute de Legea 142/2016 se aplica numai celor care solicita pensie anticipata partiala incepand cu data intrarii in vigoare a legii.
- Dvs. ati solicitat pensia anticipata partiala inainte de aparitia legii 142/2016.

2. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

3. Daca nu s-a emis decizia de pensionare o puteti retrage si sa solicitati apoi pensia anticipata partiala sau o puteti face in 30 de zile de la comunicarea deciziei.

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. Pentru persoanele din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca.

(3) In aplicarea instrumentelor juridice cu caracter international la care Romania este parte, persoanele domiciliate in strainatate pot transmite cererea prin care solicita pensie din sistemul public de pensii, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de ultimul loc in care au fost asigurate in Romania, respectiv la casa de pensii sectoriala competenta.

(4) Cererea de pensionare, depusa conform prevederilor alin. (2) sau (3), poate fi retrasa de persoana care a depus-o, pana la emiterea deciziei de pensionare.
...

Art. 106
...

(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.
...
Va multumesc, cu respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea cererii de pensionare coco_stefania coco_stefania Buna seara! Sunt cadru didactic titular la o scoala generala. La data de 01.12.2010 am depus doisarul de pensionare , la limita de varsta ( data nasterii ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la pensia de boala de gradul iii pambor pambor am depus dosarul pentru pensia de boala gradulII in luna iunie,inca nu am primit decizie de la Casa de Pensii,incepind cu luna septembrie vreau sa reiau ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana plecata din tara GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna ziua, Prietena mea a terminat facultatea in 1981 si a plecat din tara in 2003. Conf. legii 263 se poate pensiona in iunie 2017 (data nasterii: noiembrie ... (vezi toată discuția)