(1) Fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimoniul său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei care, ştiind că nu va putea plăti, achiziţionează bunuri ori servicii producând o pagubă creditorului.
Fapta ar putea fi incadrata ca inselaciune numai daca mergeti fara niciun ban si consumati insa nu este sigur ca fapta ar constitui infractiune.Am auzit de cazuri in care politia a luat astfel de persoane dar mai departe nu s-a mai precizat ce s-a intamplat.
Nu cunosc insa sa existe vreun caz de condamnare pe asa ceva.
Poate ca au cunostiinta de acest aspect si alti colegi avocati.
E un caz similar faptei celui care alimentează maşina la PECO şi pleacă fără să achite.
Neplata consumaţiei poate fi considerată furt dacă individul îşi însuşeşte bunul, nu plăteşte şi pleacă. Dacă făptuitorul nu pleacă poate fi vorba de înşelăciune.
Mai interesantă este poziţia consumatorului care consumă, nu plăteşte şi convinge că a uitat banii în altă parte sau că nu îi mai găseşte (probabil i-au fost furaţi banii sau i-a pierdut accidental), însă nu poate face plata consumaţiei pentru că alţi bani nu are nici acasă sau în cont. Astfel nu poate fi atrasă răspunderea penală, fiind doar un litigiu ce poate fi soluţionat pe cale civilă.
E foarte interesant ce ziceți cu PECO.
Este furt în acel caz și după pararea mea.
Totuși în caz de consumație la restaurant este servit în baza unei comenzi pe care nu o achita.
Bunul mâncat ajunge la făptuitor în baza unui contract.
Primind mâncarea în baza unei comenzi și neservindu-se singur totuși nu poate fi furt după părerea mea.
Am auzit însă că mai nou se tinde a se considera furt și dacă se mănâncă în supermarket dar și acolo se autoservire cumva.
În trecut cazurile pe care le aveam asa se încadrau pe distrugere și nu pe furt.
Calitatea de martor
Florinmi
Buna seara,
Am primit o citatie, in calitate de martor. Va rog sa ma lamuriti ce inseamna, mai exact urmatoarea expresie :\\" citat in calitate de martor, in ... (vezi toată discuția)
Abonament vodfaone
mihairusu11
Am facut un abonament la compania vodafone, de 25 eur/luna, am achizitionat si un telefon dupa care nu am mai platit abonamentul, Pot fi dat in judecata? Ce se ... (vezi toată discuția)
Abonament orange
cyoby
Buna ziua, vreau sa fac un abonament orange si sa iau de la ei un telefon la oferta. daca nu platesc abonamentul, ce poate sa imi faca ? sa ma inchida ?, nu am ... (vezi toată discuția)