avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil

Buna ziua,

Am o situatie mai aparte si nu stiu ce am de facut:
- pana la data de 30.09.2016 sunt in concediu CIC pana la 3 ani;
- fetita implineste 3 ani in data de 31.10.2016;
- am ramas din nou insarcinata, in luna mai 2016, sarcina este cu complicatii, motiv pentru care mi se recomanda repaus la pat;
- intrebarea mea este:
1) daca din data de 01.10.2016, data la care ar trebui sa ma intorc la servici, mi se va da concediu medical pana cand voi naste, voi mai beneficia de indemnzatie crestere copil ?
2) pe perioada concediului medical, angajatorul este obligat sa ma plateasca ???

Multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 18 Iulie 2016
1. - Puteti beneficia de concediu medical daca este cazul chiar din prima zi in care reluati activitatea dupa concediu crestere copil (CCC).
- Prezentati angajatorului si o adeverinta de la AJPIS cu veniturile din indemnizatia pentru CCC pe ultimele 6 luni, pentru a vi se putea calcula indemnizatia pentru concediu medical.

2. - Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

- Prezentati angajatorului certificatul medical, acesta va calcula indemnizatia pe care o veti primi de la el.
- Apoi angajatorul recupereaza banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

3. Perioadele de CCC si de concediu medical sunt eligibile pentru a beneficia iar de un alt CCC.
mylka13 a scris:

.....
2) pe perioada concediului medical, angajatorul este obligat sa ma plateasca ???

Multumesc !!!

Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
...
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil MARIACURTICEAN MARIACURTICEAN Buna ziua, Am o intrebare: conform noii legi nr. 66 din 19 aprilie 2016 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, o mama care se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului alice-c alice-c Buna ziua! Sunt angajata la doua societati cu contract de munca cu timp partial. Incepand cu data de 1 martie am intrat in concediu de maternitate si am ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul de cresterea copilului? Nicole09 Nicole09 Buna ziua, O lamurire, va rog. O femeie este platita de angajator si acesta isi recupereaza banii sau de casa de asigurari? Cum primeste acesti bani? Va ... (vezi toată discuția)