avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru dezvoltare software
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru dezvoltare software

Buna ziua. Lucrez ca administrator retea la o firma de consultanta. In urma cu un an a aparut un proiect care pentru derularea lui necesita dezvoltarea unui soft in house specializat. Avand cunostintele necesare am dezvoltat eu acest soft care in prezent este in exploatare. Nu am in fisa postului atributii de dezvoltare programe software. Intre timp conditiile generale si atitudinea conducerii la adresa angajatilor s-a schimbat, lucru care ma nemultumeste si as vrea sa plec. Nu as vrea insa ca dupa plecarea mea softul scris de mine care este in exploatare sa ramana activ si firma sa se foloseasca de el, atata timp cat tin sa precizez ca nu mi-a fost oferita nici o premiere sau suma de bani si nu am semnat nici un act aditional prin care sa ma angajez in aceea activitatea. Cum as putea sa le pun problema in momentul in care ii voi anunta ca plec?
Cel mai recent răspuns: mttpsg , utilizator 11:40, 3 Februarie 2017
Simplu: timpul dedicat dezvoltarii softului a sustras din timpul de munca destinat altor sarcini, deci intr-un fel sau altul ati fost platit pentru activitatea dvs., poate nu cat ati fi dorit, dar acum e tardiv sa mai negociati acest lucru. Softul astfel creat se considera drept opera executata la comanda, ceea ce ati facut in timpul serviciului apartine angajatorului.
Buna ziua. am urmatoarele nelamuriri:
1. dar daca firma a folosit softul doar intern, nu l-a inregistrat, nu exista specificat nicaieri ca acel soft a fost creat de acel angajat, nu exista niciun contract referitor la acel soft, atunci respectivul programator poate sa isi inregistreze softul pe numele lui ? nu ma leg daca-l mai foloseste sau nu firma. desi aici ar putea sa apara intrebarea: daca programatorul poate sa il inregistreze ca fiind al lui, atunci firma ar trebui sa ii plateasca daca vrea sa mai foloseasca softul ?
2. daca softul ramane al firmei, dar angajatul mai face ceva modificari la cum arata, poate sa il inregistreze si el ? e vorba de ceva general, de exemplu program de contorizat angajatii unei firme, nu vreo descoperire noua.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor in cadrul firmei raluca234 raluca234 Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Daca sunt incadrata ca si programator in cadrul unei firme, imi vine idea dezvoltarii unei aplicatii pentru telefonul ... (vezi toată discuția)
Acte studii pentru infiintare pfa cmf139 cmf139 Buna seara, Va rog daca aveti amabilitatea si timpul disponibil sa ma indrumati si pe mine, pentru ca nu am reusit sa gasesc detaliile necesare pe ... (vezi toată discuția)
Incadrari - scutire impozit Daliborka Daliborka Buna ziua , va rog ma puteti ajuta daca dorim sa nebeficiam ca firma DE SOFT, de scutire de impozit, atunci de ex daca am un angajat care a absolvit ... (vezi toată discuția)