avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... CCC dupa perioada de CFP
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

CCC dupa perioada de CFP

M-ar interesa daca s-a aprobat noua lege CCC cu calculul a 12 luni din cele 24 lucrate.In ce conditii se poate trece din CFP in CCC? lucrez in invatamant si plec un an la munca in strainatate
1. Daca in an ul cu CFP raman insarcinata pot beneficia de CCC de la locul de munca din Romania?
2. Daca la 31 august cand trebuie sa revin din CFP la serviciu am mai putin de 4-5 luni de sarcina va trebui sa mai lucrez pana la 7 lune poate completa cu concediu medical de la specialist pana la 7 luni? adica intrarea in ccc
3.pentru a beneficia de drepturile banesti a ccc , copilul trebuie sa se nasca in Romania?sa aiba acte din Romania?
4. daca la 31 august la finalul cfp am 7 luni de sarcina..sau 9 luni de sarcina pot depune cerere pt ccc?adica de la 1 sept cand ar fi trebuit sa incep serviciul sa intru direct in ccc?
5. cand ar trebui sa revin din cfp la locul de munca in a cata luna de sarcina pt a beneficia de ccc? si a nu avea intrerupere in revisal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:17, 18 August 2017
1/2/4. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie sa aveti realizate in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului , timp de cel puţin 12 luni, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau sa va fi aflat intr-un din situtaiile asimilate prevazute de alin.5 al art.5 din OUG 111/2010.

In speta, daca indepliniti aceasta conditie , atunci din CFP puteti intra in CCC.

3. OUG 111/2010
art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
.......
(5) Prevederile alin. (1) se corelează în mod corespunzător în cazul persoanelor îndreptăţite cărora li se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

5. Cererea de acordare a CCC se depune la angajator dupa nasterea copilului iar actele pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC se depun :
- in termen de 60 de zile lucrătoare de la data incetarii concediului de maternitate

- începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente.

OUG 111/2010
art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c).
......


art.14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor
prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
.....

6. REVISAL-ul nu are nicio legatura cu CCC.
Ceea ce nu am dedus din raspuns este daca pot veni dupa nastere din strainatate sa cer la locul de munca concediu de maternitate in continuarea cfp si sa depun acele acte din afara pt a beneficia de indemnizatia de la locul de munca din Romania
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2016
deny_sa18, utilizator
Sunt doua notiuni distincte : concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului

1. Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din:
- concediu prenatal, care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere
- concediu postnatal, care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere

Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala.
Singura restrictie este ca, primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Pentru a beneficia de concediu de maternitate si indemnizatia aferenta trebuie sa aveti realizata cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.

CFP nu constituie stagiu de cotizare in sistemul de sanatate.

2. Actele pentru indemnizatia CCC , probabil , ca se pot trimite si posta.
Daca indepliniti conditiile mentionate mai sus pentru indemnizatia CCC , atunci din CFP puteti solicita intrarea in CCC.

Pentru a beneficia de concediu de maternitate si indemnizatia aferenta trebuie sa aveti realizata cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate
Nu am inteles de ce o luna? cum ar putea cineva cotiza doar o luna iar apoi sa beneficieze de indemnizatie? si apoi continuarea -stagiu asililat in 12 luni? care e diferenta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

art.2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
....

art.7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

2. V-am mentionat anterior ca sunt doua notiuni distincte (doua concedii diferite)

Concediu si indemnizatia de maternitate se acorda in baza OUG 158/2005.

Concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in baza OUG 111/2010.

3. Pentru a beneficia de fiecare din cele doua concedii , trebuie sa indepliniti conditiile prevazute de actele normative sus mentionate care reglementeaza acele conditii.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate dupa concediu fara plata anic anic Buna ziua! Pe 28 septembrie 2012 mi s-a terminat concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului (al patrulea copil). Am lucrat pana pe 15 noiembrie 2012 dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie maternitate hmmmm hmmmm Buna ziua, Pot beneficia de concediu si indemnizatie maternitate daca am un contract part-time, jumatate de norma, 4 ore/zi? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Concediu prenatal gabryella23 gabryella23 Daca am 4 ore pe cartea de munca ? cate luni trebuie sa lucrez pentru a putea beneficia de prenatal ?:sorry: (vezi toată discuția)